F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - ENGLAND


SILVERSTONE CIRCUIT – HER BLEV FORMEL 1 FØDT!
Det første Formel 1 løb nogensinde blev kørt her! Silverstone var arnestedet for den sportsgren vi i dag kender som det omvandrende cirkus, der 18 gange om året tiltrækker flere hundrede millioner seere, og som i seertal kun overgås af OL og VM i fodbold; arrangementer der kun afholdes hvert fjerde år. Krybben hvori Formel 1 sporten blev lagt tilbage i 1950 er en nedlagt flyveplads i Northamptonshire i England. Tidligere formet som et ottetal, i dag en Formel 1 bane, som rent asfaltmæssigt i hvert fald stadig kan kalde sig moderne.

I år er det måske sidste gang banen ligger asfalt til et Formel 1 Grand Prix, selvom det virker usandsynligt, da disse rygter har stået på i adskillige år, og banens unikke historie taget i betragtning, siger min sjette sans mig, at der nok skal komme en solid redningsplan. Ejerne, BRDC (British Racing Drivers Club) med Sir Jackie Stewart i spidsen som præsident skal i samråd med den britiske regering og Bernie Ecclestone finde en plan, der kan fremtidssikre banen. For til- og frakørselsforholdene til Silverstone banen er stadig for dårlige, på trods af en kæmpe millioninvestering de seneste år, og faciliteterne trænger til en meget stor ansigtsløftning. Set i forhold til de topmoderne baner i Bahrain, Malaysia og Kina, er Silverstone kun en svag skygge.


I 2003 var der en kirkelig indgriben i løbet inden Rubens vandt! – Copyright: Schlegelmilch Photography

Sidste år vandt Rubens Barrichello foran rivalerne Juan Pablo Montoya og Kimi Räikkönen. Et løb der først og fremmest vil blive husket for en skingrendes sindssyg præst, der løb ned af langsiden med et eller andet profant kirkeligt budskab og en Netto pose. I skyggen af denne hændelse vil vi så lige nævne, at Rubens Barrichello havde den weekend i sin hule hånd, og brasilianeren tog velfortjent stikket hjem på bekostning af de andre favoritter. Flot kørsel af Rubinho på en dag hvor alt gik op i en højere enhed for den sentimentale Ferrari kører.

Silverstone skal i 2004 versionen ligge ryg til et løb hvor Ferrari højst sandsynligt vil dominere. De røde drenge fra Italien har sat sig tungt på mesterskabsstillingerne, og med en Michael Schumacher uden nævneværdige rivaler i de første ni afdelinger af mesterskabet, har han skabt sig en solid føring i mesterskabet. Konkurrenterne har simpelthen været for dårlige, men på Silverstone vil de med garanti gerne gøre en god figur. De har nemlig alle base i England, og dermed er det hjemmebane for holdene, og de ansatte der altid arbejder på fabrikken har muligheden for endelig at se deres biler i aktion. Derfor vil BAR-Honda, Williams, McLaren og de andre gerne gøre det godt her. Ingen tvivl om det. Historien taler for en gangs skyld imod en sejr til Michael Schumacher. Han har trods knap 80 Grand Prix sejre kun vundet her to gange. Så måske lurer overraskelsen på Silverstone.

HISTORIEN BAG SILVERSTONE
Den engelske nu 5,141 km lange bane i Northamptonshire lagde i 1950 asfalt til det første officielle Formel 1 grand prix i verdenshistorien, og har siden været mekka for motorsport i alle afskygninger. Løbet blev vundet af Giuseppe Farina i en Alfa Romeo 158. Selvom de fleste Formel 1 teams har hver deres favoritbaner på F1 kalenderen, så vil Silverstone og Englands Grand Prix altid være helt i top af popularitetslisten.

Hovedparten af de nuværende Formel 1 teams hører til i England, og mange af dem har som Jordan Grand Prix Ltd. base blot et enkelt dværgekast fra banen. I en omkreds af 50 km herfra ligger i øvrigt ikke mindre end 5 af de ialt 11 Formel 1 teams fabrikker. Kun Toyota, Ferrari, Sauber og Minardi kommer ikke fra Sydengland. Fra at være en del af de allieredes flyvestationer under anden verdenskrig er banen nu en af de mest kendte motorbaner i verden. I den senere tid har den beklageligvis også været et af de mest omdiskuterede, bare ikke af de sportslige årsager som banen burde være kendt for.

Bernie Ecclestone ser ud til at have besluttet sig for at Silverstone skal ud af kalenderen til fordel for GP løb i lande med en lempeligere tobakspolitik. Som følge heraf bliver banens ejere, British Racing Drivers Club, (BRDC) udsat for et sandt tæppebombardement af negative presseudtalelser, som kulminerede da Bernie udtalte at han skammede sig over Englands Grand Prix! Indtil den lidt pinlige pressekrig bliver bilagt, så skal man vist nyde hvert eneste løb som den spektakulære hurtige engelske bane beriger os med.


Her ses José Froilan Gonzales i Englands Grand Prix 1951 – Copyright: Ferrari Press Office

Efter afslutningen af anden verdenskrig lå mange flybaser i Sydengland øde hen, blot ikke Silverstone. Den var nemlig blevet opdaget af den lokale motorklub, som på ganske uofficiel vis afholdt løb på banen. Det siges at det første løb der blev arrangeret på Silverstones landingsbaner desværre måtte afsluttes før tid, da den førende kører kolliderede med et af basens mange løsgående får...

Royal Automobile Club, bedre kendt som RAC, besluttede sig efter megen møje for at Silverstone var den bedst egnede mulighed hvor man kunne afholde Englands Grand Prix i 1948. Man uddelte med rund hånd halmballer rundt omkring banen, stillede et par skure op som pitareal, og vupti var Silverstone blevet til en timeglas formet 6,6 km lang racerbane. Løbet var et stort hit, Gigi Villoresi vandt i sin Maserati foran Alberto Ascari. Året efter ændrede man banen til det layout som vi kender nu.

Banen fik sit endelige gennembrud i 1950, da man lørdag den 13. maj afholdt det absolut første FIA Formel 1 Grand Prix, med Dronning Elisabeth og Kong George VI som æresgæster. Vinderen blev som nævnt Giuseppe Farina, som senere samme år blev den første verdensmester. Silverstone måtte siden kæmpe med Aintree banen i Liverpool og Brands Hatch, og tilsammen dannede de engelske baner rammerne om det som nu med rette kan kaldes motorsportens mekka.


Ronnie Peterson fører på Silverstone i sin Lotus efter omstarten i ’73 – Copyright: Schlegelmilch Photography

BRDC købte i 1971 samtlige 720 hektar som omkredsede Silverstone, og herefter gik det stærkt med at modernisere den noget aldrende bane. Nye pitanlæg blev bygget, og efter en uhyggelig ulykke under Englands GP i 1973, hvor Jody Scheckter spandt af i Woodcote og var skyld i en kæmpe kollision, blev det besluttet at bygge en chikane for at tage noget af farten af bilerne i Woodcote svinget. I 1992 blev de høje hastigheder igen et problem på den meget hurtige bane, og man ændrede store dele af layoutet.

Der kom en ny infield sektion før Woodcote, Beckets fik blev gjort langsommere og en ny langsommere sektion kendt som Vale, mellem Stowe og Club blev også tilføjet. Bortset fra visse små ændringer, kører man på det layout som dermed blev skabt i 1992. Man har siden talt om at det der skulle indføjes et nyt ovalbane sving med hældning på banen og et nyt pit kompleks, men i stedet valgte man at lave om på de kaotiske trafik og parkeringsforhold som banen desværre også har været kendt for.

Og hermed kommer BRDC´s strid med Bernie Ecclestone ind i billedet, da det er F1 mogulen der har betalt for disse forbedringer. Selv rejser Ecclestone sammen med tusindvis af andre med helikopter til og fra banen. Faktisk bliver Silverstone for en enkelt søndag Storbritanniens travleste lufthavn. Men ikke alle har råd til private helikoptere, så publikum har de seneste år ladet kritikken hagle ned over arrangørerne af Englands Grand Prix, og derfor de mange rygter om eventuelt at flytte Formel 1 løbet til en anden britisk bane, eller helt droppe Englands Grand Prix. Kun fremtiden vil vise hvordan Silverstones skæbne bliver. Svaret hænger stadig i vinden.

SILVERSTONE RENT TEKNISK
Silverstone lider af de samme onde vejrånder som Magny-Cours. De fleste kender vil det typiske engelske sommervejr, så Bridgestone og Michelin skal medbringe gode intermediate og tørvejrsdæk, for at være parat til det omskiftelige vejr. De hurtige sektioner som Becketts, Hangar Straights ind mod Stowe og start/mål langsiden ind mod Copse kræver god stabilitet under nedbremsninger, god traktion og masser af hestekræfter.



Til gengæld kræver den langsommere stadium sektion meget grip. Silverstone er en typisk medium til høj downforce bane. Asfalten er ret ru men stadig med masser af greb - meget lig Barcelonas Circuit de Catalunya bane, hvilket slider en del på dækkene så det bliver sandsynligvis medium og hårde dæk der vælges.

Overhalingsmuligheder er der ikke så mange af på Silverstone. For enden af start/mål er naturligvis en mulighed, men den er svær på denne bane. I stedet er det på Hangar Straight at der skal flettes hjul, for denne langside ned mod Stowe er utvivlsomt stedet hvor det bedste angreb kan sættes ind.


Der er stået store slag på Silverstone. I 2001 vandt Häkkinen fornemt – Copyright: Schlegelmilch Photography

Som slutbemærkning kan vi nævne, at Silverstone banen også var stedet hvor Michael Schumacher brækkede sit ben i 1999. Bag rattet i sin Ferrari F399 gav tyskeren den hele armen for at komme forbi holdkammerat Eddie Irvine i starten, men en defekt i baghjulsophænget gjorde det umuligt for Schumacher at bremse, og han torpederede dækmuren frontalt, og brækkede sit ene ben to steder. Det satte ham ud i resten af sæsonen, minus de to sidste løb, og umuliggjorde dermed hans chancer for en VM-titel det år. Siden har Michael dog, som andre racerkørere gør det, set uheldsstedet i øjnene og er overkommet frygten. I år køres der et Formel 1 Grand Prix for 38. gang. Vi ser frem til en spændende Grand Prix weekend i motorsportens hjemland.


Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com