F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - TYSKLAND


HOCKENHEIM – NU EN MODERNE MOTODROM
Når Formel 1 feltet rammer Tysklands Grand Prix er det for alvor Michael Schumachers hjemmebane. Her kommer de store horder af tyske Schumi-fans valfartende i ugen op til løbet, og på de omkringliggende campingpladser er det umuligt at undgå de røde Deutsche Vermögensberatung kasketter, de mange Ferrari trøjer og flag, samt festende tyske motorsportsfans. Hvad Monza og Imola er for Ferrari er Hockenheim blevet for Schumacher. Det her er for alvor hjemmebane til den seksdobbelte verdensmester.

Sidste år vandt Juan Pablo Montoya i overlegen stil i sin FW25, da han nærmest satte hele feltet tilbage med en omgang, og lokalhelten Michael Schumacher mistede en podieplacering da hans højre baghjul punkterede få omgange før det ternede flag. Det var også her Nicolas Kiesa gjorde sin debut i Formel 1 i en Minardi sidste år, og han takkede de mange danskere der var taget derned under paradekørslen søndag formiddag. Det endda på dansk!


Sidste år fik danske Nicolas Kiesa sin debut i Formel 1 her – Copyright: Schlegelmilch Photography

I år er det svært at forudsige endnu en sejr til colombianeren. BMW WilliamsF1 har problemer med deres aerodynamik på FW26, og konkurrenterne BAR-Honda og Renault har bedre gang i deres BAR006 og R24. McLaren burde også så småt være ved at komme efter det, da deres MP4-19B har været hurtig i de første tests, men spørgsmålet er om de kan omsætte det til resultater nær det gælder. Én ting er sikkert. Favoritterne til sejr er Ferrari. De har sat sig tungt på 2004 sæsonen, og en stærkt motiveret Michael Schumacher har sat konkurrenterne til vægs adskillige gange. Schumacher har dog kun vunder her to gange, i 1995 og 2002, men han vil være meget opsat på at vinde foran hjemmepublikummet, som hvert år hungrer efter endnu en sejr til deres ’levende legende’. Tallene er også med ham i år, men historisk har han ikke gjort det særlig godt på netop Hockenheim.

BANENS HISTORIE – EN GANG EN HØJFARTSBANE
Siger man Hockenheimring Baden Württenberg så tænker de fleste både på den oprindelige ultrahurtige 6,825 kilometer lange bane i Heidelberg med de uendelige, mørke skovklædte langsider, samt ikke mindst afløseren; den meget moderne 4,574 km Motodrom som blev introduceret ved Tysklands Grand Prix i 2002. Alt efter temperament kan man så foretrække enten den gamle højfartsbane, eller det nye layout som Herman Tilke har designet. Denne nye bane vil blive i Formel 1 kalenderen frem til 2008, med mindre at den hidsige strid mellem EU og FIA om tobaksannoncering løber helt af sporet.

En ung tysker, Ernst Christ, besluttede i 1930 at bygge en racerbane kaldet Triangel i Hockenheim. Midlerne kom fra en statslig arbejdsløshedskasse, og i 1932 kunne det første motorcykelløb afholdes på banen. I 1938 blev den lille bane ændret til Kurpfalsring, siden til Hockenheimring som F1 verdenen kørte på frem til 2001. Hockenheim by ligger 14 kilometer fra Heidelberg i Sydtyskland, og blev oprindeligt skabt ved at kæde et antal lokale sogneveje sammen til den oprindelige 7,1 kilometer lange bane, som man havde skåret igennem de enorme, flade skovområder, som på smukkeste vis pryder Heidelberg.

Banen var ret simpel, to langsider, klistret sammen af et hurtigt sving i den ene ende, og en langsommere hårnål i den anden, lige ved Hockenheim by. 25 Formel 1 grand prix løb er kørt på den klassiske højfartsbane, som i 1970 erstattede Nürburgring, som i et års tid blev midlertidigt lukket for modernisering. Da krigen i 1947 var slut, var Hockenheimring kun en skygge af sig selv og kun lokale tyske autoklubber sørgede for at holde asfalten i et stykke. Bortset fra et løb i 1948, som samlede næsten 300.000 besøgende, så skete der stort set intet på banen frem til 1955.

Stirling Moss og Karl Kling var blandt testkørerne som startede med at teste deres Mercedes Formel 1 racere på den hurtige bane, og et lokalt sportsvognsløb betød at den tyske bane igen vågnede op til dåd. Takket være et motorvejsbyggeri som gik forbi banen på sin vej til Karlsruhe, bare 35 kilometer væk, besluttede man at ombygge og modernisere den noget simple bane. I 1966 åbnede man den nye Hockenheimring, og banen var nu blevet kortet ned fra 7,1 km til 6,789 kilometer.

Racerne kom nu brølende ind i skoven og ned til et nyt 180 graders sving i den fjerne ende af banen, Grosser Kurs, og tilbage ind til et Mickey Mouse-agtig stadium kompleks, som var nødvendig da den omtalte motorvej skulle gå lige forbi banen. Samme krøllede kompleks eksisterer den dag i dag, blot i modificeret form. Efter 1976 overtog Hockenheim igen Tysklands Grand Prix, da det var slut for Nürburgring at afholde F1 grand prix på den gamle legendariske Nordschleife, takket være Niki Laudas uhyggelige ulykke.


Oppe i toppen ses Spitzkehre, og i bunden selve motodromen – Copyright: Schlegelmilch Photography

Banen blev igen justeret med forskellige versioner af Ostkurven chikanen som erstattede den voldsomme Grosse Kurs chikane, men det var frem til 2001 små justeringer som ikke påvirkede længden i væsentlig grad. I de sene 90ere var F1 optaget af den kroniske mangel på overhalinger, og derfor valgte man efter krav fra FIA op til 2002 Tysklands Grand Prix at erstatte det meste af de to skovklædte langsider hvor publikum alligevel ikke kunne se bilerne, med en moderne Herman Tilke designet stadium bane.

Hockenheim blev kortet ned fra de seneste 6,825 km til kun 4,574 km. Tilke har simpelthen skåret de to langsider af, forbundet dem i stadiumkomplekset med en kurvet 960 m lang venstregående langside kaldet Parabolika, herefter kommer man ned til en hårnål ved navn Spitzkehre. Herefter kommer man via tre nye sving ned til det gamle stadium kompleks, som nu i revideret form kaldes Motodrom. Markant er den store Mercedes tribune med 6,521 siddepladser, som danner rammen om den nye Motodrom. Den sydlige nu 125 meter lange og 2,500 siddepladser store tribune blev udvidet i 2003.

ET TEKNISK KIG PÅ HOCKENHEIMRING
Den nye bane har sytten sving, heraf syv fra den gamle bane hvilket betyder at den rent teknisk gik fra en ultrahurtig lav downforcebane til en langsommere medium til høj downforce bane, som nu minder meget om den nye Nürburgring eller Magny-Cours. Topfarten var på den gamle bane sammen med Monza den absolut hurtigste i kalenderen, op mod 360 km/t på langsiderne. På motorsiden var den gamle bane en ren motorkiller, med fire langsider hvoraf en krævede at motoren gik på fuld gas i 15 sekunder. Ialt gik motorerne for fulde spjæld i samfulde 66,8 sekunder for hver omgang.



Med den nye banes layout er dette sat ned til 12 sekunders fuld gas på Parabolika, motoren vil samlet set være på fuld gas i 55 procent af en omgang, eller i alt 47 sekunder på hver omgang. Monza og Indianapolis vil fremover være de baner hvor den højeste topfart opnås. Til gengæld er der på den nye Hockenheim flere nedbremsninger og accelerationer, hvilket sætter store krav til racerens setup, bremser og navnlig bremsekølingen. Stabilitet under nedbremsninger er et must, traction vil også være meget væsentlig, takket være de mange langsomme sving i lave gear.

Der er dog stadig tre hurtige sving, samt en hurtig langside hvilket stiller krav om et kompromis rent downforcemæssigt, dog stadigt med fokus på høj downforce. Sidste år var temperaturen næsten kvælende, og det er absolut ikke umuligt at det bliver endnu et varmt løb. Dette bør favorisere Michelin, og med Hockenheims mange accelerationer og nedbremsninger så vil især bagdækkene være udsat for blisters og ekstraordinær slitage.


Schumi i en Benetton i ’95 og publikum jubler! – Copyright: Schlegelmilch Photography

TAG MED TIL TYSKLANDS GRAND PRIX
Som en allerede fremmødt gruppe af danskere allerede har oplevet på flere baner i Europa, er dét der trækker allermest naturligvis stemningen. Den samme stemning kan man roligt forvente på den traditionelt velbesøgte publikumsbane Hockenheimring i Tyskland. Sidste år var vi med dernede, og der var varmt. At se racernes glohede og røde kulfiberbremser lyse i Spitzkehre, eller være vidne til det ragnarok der udspillede sig i det første sving ved starten var alt sammen muligt, og vi var med helt fremme. Det var virkelig race for alle pengene.



Der er også mulighed for at køre selv, og campere med tyskerne – Copyright: Schlegelmilch Photography

F1-rejsearrangøren Grand Prix Tours har igen i år et udvalg af busrejser til banen. Du kan kontakte Grand Prix Tours på deres hjemmeside www.gptours.dk

Vi ønsker alle F1-fans en rigtig god F1-rejse. Husk at F1 også skal ses i virkeligheden!

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com