F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - MONACOS GP


UNGARNS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Hungaroring blev introduceret som en kile af vestlig underholdning ind i den kolde mur tilbage i midten af 1980'erne, og er siden blevet en fast, men kedelig bestanddel af Formel 1 feltets årlige turné verden over. Det blev der for en gangs skyld lavet om på, og det ikke mindst takket være den 22årige spanier Fernando Alonso, der omskrev historiebøgerne, og startede sin egen karriere som superstjerne i motorsportens fuldblodsklasse. Renault havde medbragt en særdeles villig R23B, kørte på det rigtige gummi i form af nogle gode Michelin sutter, og med en utrolig talentfuld kører ved navn Fernando Alonso bag rattet gik det hele op i en højere enhed.

Alonso og Renault satte ganske simpelt den etablerede magtelite eftertrykkeligt på plads i udkanten af Budapest, og weekenden vil bl.a. blive husket for Alonsos utrolige fart i starten af løbet, og ikke mindst da han overhalede den femdobbelte verdensmester Michael Schumacher. Den omvandrende legende var i så dårlig form, at samtidig med Alonsos sejr blev kampen om VM-trofæet intensiveret så voldsomt, at det ikke matematisk kunne blive tættere mellem de tre førende i stillingen, medmindre de skulle ende på á point. Sådan blev det ikke i Ungarn, men det var uhyggelig tæt ved!


Fernando Alonso hører nu til blandt de tunge drenge i feltet! - © Schlegelmilch Photography

Ungarn blev således Alonsos første skalp, og løbet hvor duellen om verdensmesterskabet anno 2003 blev tilspidset i en sådan grad, at det ikke er set tættere de sidste ti år i Formel 1.

FREDAGENS KVALIFIKATION

Fredagen blev karakteriseret af en ganske normal fredag. Den frie testsession gik som den skulle, det samme gjorde den fri træning, og kvalifikationen bød heller ikke på de helt store overraskelser. Og dog. Det var en Renault der tog sig af den bedste tid, men feltet var tæt om fredagen, og der var McLaren, Williams og Ferrari biler tæt efter. Bemærkelsesværdigt nok lå de tre VM rivaler helt nede som nr. 8, 9 og 11. Begge Renault racere var altså foran de tre stærkeste kørere i feltet!


Nicolas Kiesas weekend startede skidt, og forblev desværre således - © Minardi Press

For danske Nicolas Kiesa var fredagen ikke nogen succes. Den nye opdatering af Cosworth motoren holdt ikke dagen ud, så da Kiesa skulle sætte sin tid om fredagen, blev det i hast gjort i testkører Gianmaria Brunis racer. Ikke nogen optimal start på en weekend der skulle vise sig at være en sand ilddåb for danske Kiesa. Fredagens tid var således over ét sekund langsommere end holdkammeraten Jos Verstappen, der dog stadig kunne køre med en opdateret udgave af Ford V10 motoren.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Da lørdagen gryede var det med en brat opvækning til feltet. Under den fri træning gik det galt for Ralph Firman, og han kørte voldsomt af banen. Det betød, at den medbragte ungarske testkører Zsolt Baumgartner fik sin Formel 1 debut som kvalifikationskører for Jordan. Det gjorde han respektabelt, og kunne så se frem til sit første Grand Prix løb, og det endda foran et hjemmepublikum!

Zsolt Baumgartner får sin Formel 1 debut hos Jordan Ford - © Jordan Ford Media

I den anden ende af feltet skulle kampen vise sig at blive mere åben end nogensinde før, og med masser af indlagte overraskelser. Ikke overraskende var Ferrari slet ikke med fremme, men man havde ikke regnet med, at både en Jaguar kører og en Renault kører ville stjæle billedet totalt. Mark Webber udrettede endnu engang mirakler i sin Jaguar R4, og satte således hele det etablerede system eftertrykkeligt på plads. Kun Ralf Schumacher kunne med nød og næppe holde Jaguar raceren bag sig. Men ingen kunne følge med Fernando Alonso. Han kørte en utrolig flot omgang på Hungarorings snørklede sving, og satte alt og alle på plads. Der blev spået, at hans Renault R23B kørte med lav brændstofmængde, men de mange teorier skulle falde helt til jorden søndag. Alonso var ganske simpelt bare bedre end alle de andre!

For Kiesa var lørdagen endnu en kedelig affære. Stadig med en gammel specifikation i bagenden var forventningerne allerede fra start skruet ned til et minimum, og en kørerfejl der satte et par dæk udover kantstenen gjorde det ikke bedre, så Kiesas tid var helt til hundene.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Da løbet starter er det med Fernando Alonso i spidsen. Charlie Whiting slukker de røde lamper, og så tordner Alonso ellers ud af starthullerne. Ingen kan følge med. Overhovedet! Den unge spanier brager væk fra efterfølgerne, der i sandhed bliver en kæmpe forvirring, for BMW Williams bilerne står nærmest stille, og så er der luft til Mark Webber og Kimi Räikkönen. Lidt længere nede finder man Rubens Barrichello, så David Coulthard og Michael Schumacher triller anonymt igennem de første sving. Det samme kan man ikke sige om lillebror, der forsøger at gøre op for en dårlig start, og betaler prisen for at bremse for sent. Han må snurre rundt, og starter så sidst. I samme ende ligger Kiesa, og Cristiano da Matta, hvis Toyota ikke rigtig ville af sted. Den kom ned i pitten, blev startet og så blev han sendt af sted.


Starten er gået: Alonso og Webber får den bedste start - © Renault Press Office

Alonso trækker med det samme fra oppe foran, og Mark Webber på andenpladsen kan slet ikke følge med. Spanieren kører omkring to sek. hurtigere end Webber, som pænt holder bl.a. Kimi Räikkönen og Rubens Barrichello bag sig. Det gør det kun endnu nemmere for Alonso at trække fra.

Overhalinger er der ikke mange af, og det er kun nogle småjusteringer der finder sted længere nede i feltet, hvor bl.a. Ralf Schumacher kører hårdt og får indhentet noget af det tabte fra sving 2. Da første pitstop-runde går i gang er det med omvendte fortegn. Normalt er Ferraris lejr gode til at få en kører ud foran modstanderne, men denne gang taber Michael Schumacher til Juan Pablo Montoya, der har lagt som en skygge i Schumachers gearkasse lige siden forvirringen i de første tre sving i starten. Williams drengene får sendt colombianeren ud foran tyskeren, og det er den eneste markante ændring i første runde.

Alonso er dog så hurtig, at da han kommer ud fra sit pitstop er det lige i hælene på Kimi Räikkönen, der endnu ikke har stoppet. Da finnen går ind er forspringet igen over 20 sek., og det begynder allerede efter små tyve omgange at ligne en fransk vask og strygning fra Alonsos side.

Selv efter at have været i pit er Alonso foran Kimi - © Renault Press Office

Øjnene er naturligvis fikseret på Räikkönen, Montoya og M. Schumacher. De tre VM konkurrenter, hvor det ser bedst ud for finnen. Han er med oppe foran, mens Montoya og Schumi ligger og roder på sekundære placeringer.

Overhalinger er stadig en mangelvare på Hungaroring, og da feltet har justeret sig selv ind efter en snes omgange, begynder det at blive trivielt. Nogle smårokeringer sker ved anden og tredje pitstop-runde, men ellers er der ikke meget nyt under solen. Lillebror Ralf overhaler dog storebror på banen, og Michael bliver totalt hægtet af på en dag hvor det altså er bedst at køre på Michelin dæk. Han bliver fanget bag Trullis Renault R23B, og der bliver han løbet ud.

Helt skidt går det da Rubens Barrichellos baghjulsophæng kollapser. Han brager ned af langsiden med over 300km/t, og så splintres kulfibrene pludselig, og venstre baghjul bliver sendt væk fra bilen. Rubens er blot passager, og rammer med høj fart dækmuren. Der sker dog heldigvis ingenting med Barrichello, og han kan selv gå fra den iturevne F2003-GA. Andre udgående biler er bl.a. en række Ford motorer. Først er det to gange Jordan Ford i løbet af nogle få omgange, og kort efter ånder Justin Wilsons Jaguar også ud, og så er der ellers kun Webber tilbage, som gør en flot figur oppe foran i de pointgivende placeringer, og et par Minardi racere nede bagi.

I front sætter Alonso stadig tempoet, og selvom både Kimi Räikkönen og Juan Pablo Montoya har fået mere fart under vingerne, så bliver det aldrig til nogen trussel. De henter ikke ind, og Alonso beholder en pude på ca. 22 sekunder ned til nærmeste forfølger. Mod slutningen af løbet bliver Alonsos triumf total, da han ikke bare overhaler sin holdkammerat med en omgang, men i samme ombæring sætter den mest vindende kører i Formel 1 nogensinde tilbage med en omgang. Alonso brøler ubesværet forbi Michael Schumacher, den regerende verdensmester, og en håndfuld omgange senere fuldfører han dagens arbejde.

Det holder til stregen, og en ellevild Fernando Alonso kan fejre sin første sejr i Formel 1 på Hungaroring, og Renault sin første sejr i 20 år. Sidst Renault vandt som eget hold var i 1983, da Alain Prost d. 14. august kørte først over stregen i Østrig. For Alonso betyder det, at han er den første spanier nogensinde til at vinde et Formel 1 løb, og vigtigere endnu - han bliver den yngste kører nogensinde til at have vundet et Grand Prix.


Alonso og Briatore fejrer en velfortjent sejr i Ungarn - Copyright: Renault Press Office

De sidste podiepladser går til Kimi Räikkönen og Juan Pablo Montoya, der med de placeringer lukker hullet totalt op til Michael Schumacher i mesterskabsduellen. Derudover scorer Ralf Schumacher, David Coulthard, Mark Webber, Jarno Trulli og Michael Schumacher alle point.

For Nicolas Kiesa bliver en lang varm eftermiddag ikke belønnet med andet end 'gennemført'. Løbet var ikke nogen succes, og han sluttede en hel omgang efter Jos Verstappen. Manglende tid om fredagen til at sætte raceren ordentligt op er til dels skyld i dette, og en gammel motor gør det ikke bedre. Gennemført er dog bedre end en kedelig DNF, så selvom det ikke var prangende, så gik det lige an.


Podiet som det så ud på Hungaroring anno 2003 - Copyright: Schlegelmilch Photography

Men dagen tilhører spanske Fernando Alonso. Renault satsede rigtigt da de trak ham til sig efter en imponerende 2001 sæson for Minardi. Han er i sandhed et stortalent af kaliber, og den unge guldfugl spås efter sejren en stor fremtid i Formel 1. Flavio Briatore har skudt papegøjen, ligesom han gjorde det med en vis hr. Michael Schumacher for over 10 år siden. Briatore er i sandhed en talentspotter af en anden verden, og i dag viste det sig i form af en Alonso der fuldførte en flot sæson. Én sejr og to Pole Positions, og der er stadig tre løb tilbage af kalenderen.



Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen,
kent@f1journal.com