F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - MONACOS GP


USA'S GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

For fjerde år i træk gæstede Formel 1 feltet den traditionsrige bane i Indianapolis USA. Banen der rummer mange minder for de amerikanske motorsportfans. Det skulle vise sig også at blive en minderig søndag for Formel 1 fans i år på Indianapolis Motor Speedway - ikke mindst for de mange Schumacher fans der var tilstede.

Weekenden blev i bund og grund domineret af skiftende vejrlig - en vejrsituation hvor skiftevis regn og tørvejr gav store kvaler for visse kørere i feltet. Men det var i den grad også med til at levere et spændende og ganske underholdende løb, hvor mange Formel 1 profiler fik lektioner i hvor vigtigt det er at skifte til regnvejrsdæk på rette tidspunkt - og køre pænt når der er vådt….

Der blev for alvor brug for lommeregneren i løbet af de 73 omgange, for de skiftende forhold gjorde at der konstant var ændringer i den øjeblikkelige VM stilling - hvis udfaldet af løbet havde holdt til det ternede flag.

SITUATIONEN FØR START VAR ENKEL:

Blev Michael Schumacher nr. 1 og Montoya nr. 6 eller dårligere, ville VM serien være afgjort - og den femdobbelte verdensmester ville for 6 gang kunne hive titlen hjem. Med i spillet var naturligvis også Kimi Raikkönen, der med en topplacering ville kunne gøre sit til at forpurre Schumachers VM sejr.

FREDAGENS KVALIFIKATION

Det startede stille og roligt… Michael Schumacher var på banen som den første for at sætte en tid til lørdagens endelige kvalifikation. Bortset fra et par småfejl, hvor bilen overstyrede lidt - så det umiddelbart ud til at Schumachers tid på 1.10.736 var en ganske habil præstation, der skulle blive svær at slå. Men straks som man tænkte det, var Juan Pablo Montoya som næste mand fremme i skoene og leverede en tid der var 3 tiendedele af et sekund bedre end Michael Schumachers. Ydermere kunne man også se at topfarten hos Montoya havde været godt 7 km hurtigere end Schumachers. (352 km/t) - det så ud til at Williams havde fundet det rette setup til banen og dermed kunne de mange Colombianske fans begynde at glæde sig til en spændende weekend.

Ingen af de to McLaren kørere præsterede nogen nævneværdige tider, men det så ud til at der kunne være potentiale til at levere noget godt for Kimi Raikkönen under de rette forhold.

Renaulterne viste derimod tænder denne fredag - således kunne Jarno Trulli se sig noteret for dagens bedste tid på 1.09.566. Efter 12 kørere blev kvalifikationen hæmmet af et kraftigt regnvejr, hvilket betød at resten af feltet blot kunne kæmpe om de sekundære kvalifikations placeringer.


Det tegnede godt for Jarno trulli i denne weekend - © Schlegelmilch Photography

For Nicolas Kiesa betød regnvejret at han nu fik mulighed for at få sin debut i vådt føre bag rattet på sin Minardi racer. Lige inden Nicolas var hans hold kammerat Jos Verstappen ikke kommet på banen, og da Verstappen er den eneste Nicolas umiddelbart kunne sammenligne sine tider med, endte det med at han kørte en anelse for forsigtigt - og han leverede derfor ikke nogen decideret hurtig tid. Men som han spøgefuldt udtalte, havde han fået sig nogle gode erfaringer med regnvejrskørsel og et godt setup til vådt føre på banen.

LØRDAGENS KVALIFIKATION


Please give a P-one Iceman - © Schlegelmilch Photography

Der var lagt op til en spændende "afgørelsens time" - Banen var tør, men et overskyet vejr gjorde luften og asfalten forholdsvis kølig - i løbet af kvalifikationstimen blev banen tilsyneladende også langsommere.

Vi skulle cirka midtvejs hen i kvalifikationen førend den første afgørende tid blev sat. Hidtil havde Olivier Panis været den mest imponerende i sin Toyota, men da "The Iceman" - Kimi Raikkönen kom på banen blev alle på banen imponeret af den kølige finnes præstation. Han blev noteret for en tid der var et kvart sekund bedre end Franskmandens - og det skulle vise sig at være en holdbar løsning.

Da Michael Schumacher kort tid efter var der mange der måbede… Den altid fejlfrie Tysker kørte en omgang hvor han startede med at fejle i både første og andet sving af banen. Allerede efter anden sektor tid var han således et halvt sekund langsommere end Raikkönen. Og da han ikke havde tilstrækkelig meget performance i bilen på langsiden, blev han på målstregen noteret for en tid der var et halvt sekund dårligere end Raikkönens - efter kvalifikationen rakte hans bedste tid blot til en startplacering som nr. 7.

Den ekstra fart Montoya havde mere end de andre i går, kunne han ikke finde frem denne lørdag - men han var dog rundt regnet et kvart sekund bedre end Schumacher, hvilket placerede ham som nummer fire på gridden.

Gårsdagens bedste, Jarno Trulli, havde tidligere under lørdagens træning haft en udskridning i første sving og var kollideret med dæk barrieren. Langt inde i kvalifikations timen, blev der stadig rodet med hans bil - og han blev tilsyneladende aldrig helt klar igen. Han var hele 9 tiendedele langsommere end Kimi Raikkönen.

Iscenesættelsen og udsigterne til søndagens løb var dermed som taget ud af en Hollywood produktion - spændingen før søndagens Grand Prix var optimal, alt kunne ske. Startrækkefølgen var: Raikkönen, Barrichello, Panis, Montoya med Michael Schumacher i syvende startposition.

Nicolas Kiesa havde endnu engang chancen for at vise han var bedre end Verstappen og hvis det ikke var fordi de to kørere havde hver sit meget forskellige setup på deres biler, var det nok også sket på Indianapolis. Jos Verstappen var en presset mand, så han havde endnu engang sat sin bil optimalt op til kvalifikationen - hvor Kiesa også som i de foregående løb havde satset på at have en bedre bil til løbet. Nicolas fik den dårligste tid i feltet - 3 tiendedele af et sekund langsommere end Verstappens.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Allerede før starten hang regnen og lurede over Indianapolis. Luften var klar og kølig som dagen før, men alle i feltet kom af sted på opvarmningsomgangen i tørvejr. Showet kunne begynde!

Første sving på Indianapolis kan tit være en spændende oplevelse, da alle gerne vil godt ind på den langsomme del af banen. Kimi Raikkönen fik en fantastisk start og var som skudt ud af en iskanon - først i sving 1. Allerede inden første sving, kunne Barrichello se sig passeret af Olivier Panis, Brasilianeren droppede længere ned efterfølgende. Nede fra syvende position fik Michael Schumacher ganske imponerende kæmpet sig hurtigt op på en fjerde position med Ralf Schumacher lige foran sig. Montoya derimod, havde en skidt start og kunne efter første omgang se sig sat med 5,4 sekunder. Der var spænding for alle pengene…..


Raikkönen kontrollerede starten på Indy - © Schlegelmilch Photography

Og der var meget mere i godteposen… På anden omgang i sving to var Montoya kommet ganske tæt på Barrichello i kampen om sjette pladsen. I selve svinget kæmpede Barichello for at nå sit apex for optimal placering ud af svinget. Inden han nåede at opdage det havde Montoya på indersiden forsøgt at klemme sig inden om. Som det så ofte sker, var der bare ikke plads nok og Barrichello måtte se sig henvist til sandgraven hvor han sad uhjælpeligt fast. Brasilianeren fik med andre ord et kort løb. Montoya kunne forsætte i jagten på Schumacher….

Regnen gjorde nu sin entre over Indianapolis… Og det så nu ud som om at mange af kørerne hurtigt fik problemer med at holde bilerne roligt, årsagen var primært at de fleste havde valgt lavt downforce på bilerne for at sikre bedst muligt tophastighed på langsiden. Men for Michael Schumacher var der også dækproblemer, han dumpede på en halv omgang en håndfuld pladser ned gennem feltet. Og det skulle vise sig at være begyndelsen til et sandt kaos af dækskifte og en konstant skiftene af fører placeringer forrest i feltet. I flere omgange anede man bogstavelig talt ikke hvad der var op og ned i løbet for regnen kom og gik som den havde lyst.

Nogle biler skøjtede rundt uden grip - Ralf Schumacher måtte omkring 21. omgang udgå med et knækket baghjulsophæng og Montoya gjorde ondt værre ved at kvittere for glatbanen med en tur i græsset på tørvejrsdæk. Manøvren kostede dyrt… og fra nu af var man ikke i tvivl om at Montoyas chancer for en podieplacering var smidt bort. Havde den utålmodige Colombianer haft den fornødne ro og beherskelse på den glatte bane, kunne han rent teoretisk have sluttet i top tre - men sådan skulle det altså ikke gå.

De mange dækskifte betød til tider at andre kørere fik plads i front af feltet, nogen kørere formåede sågar klogelig at spare på gummiet. De to Sauber racere med Heniz Harald Frentzen og Nick Heidfled, var blandt "de kloge" - og det skulle vise sig at give pote senere.


Mekanikerne gjorde alt hvad de kunne for at holde pitten tør - © Schlegelmilch Photography

Kimi Raikkönen og Michael Schumacher holdt hele løbet igennem hovedet koldt. De var inde og skifte dæk lige så ofte som de andre, men deres tider var stabile. Godt halvvejs i løbet kom Michael Schumacher op på første pladsen - og efter et pitstop og en elegant overhaling af Frentzen inden første sving kom Finnen op på anden pladsen.

Mod slutningen tørrede banen helt op, og der var nu ingen tvivl om løbets udfald. Og således blev det…. Michael Schumacher kunne passere målstregen som den første der så det ternede flag. En sejr der frem for alt var belønningen for en stabil og klog præstation under de svære vejrmæssige konditioner. 10 point var i hus, og Tyskeren kunne glæde sig over at være særdeles tæt på endnu et VM mesterskab. Ismanden fra Finland Kimi Raikkönen blev nr. 2 - han holdt hovedet koldt hele løbet, og skubbede dermed Juan Pablo Montoya ned fra andenpladsen i den samlede stilling.

Som nævnt tidligere havde de to Sauber kørere held til at kunne bruge færre pitstops end det øvrige felt - og for første gang i år kunne Heinz Harald Frentzen indtage podiet som nr. 3. Og det blev en fantastisk dag for teamchef Peter Sauber, idet Nick Heidfeld kom ind som nr. 5. Dermed var det første gang i lange tider at de to Saubere sluttede i pointene.


Heinz-Harald Frentzen var flyvende, og endte på en fornem tredieplads - © Schlegelmilch Photography

Det siges om Nicolas Kiesa at han denne søndag bestod sin store svendeprøve. Ikke nok med at han gennemførte sit fjerde løb i træk som Formel 1 debutant, men det lykkedes også for ham i flere omgange at være bedre end hans Teamkammerat Jos Verstappen. Da vejret var værst var Nicolas klart den bedste af de to Minardi kørere - til tider var han sågar i top 5 målt på omgangstider i hele feltet. Kiesas bedste tid var 1.14.737, medens Verstappen blot kunne præstere en tid der var et halvt sekund dårligere, som bedste bud. Nicolas sluttede som nummer 11, men kunne have fået 10. pladsen hvis ikke det var fordi han i slutningen af løbet måtte ind til et ekstra pitstop. Men absolut en bestået svendeprøve for det Danske håb.

USA's Grand Prix var en god gang nervepirrende underholdning på glatbanen, hvor den klogeste trak sig pænest ud af 73 omganges stress og til tider kaos. Hatten af for Michael Schumacher, der nu synes på vej mod sit sjette mesterskab.


Skrevet af Flemming Rix,
flemming_rix@f1journal.com