F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / BØGER OG VIDEOER OM FORMEL 1



MICHAEL SCHUMACHER - VERDENS HURTIGSTE
Forfatter: Rene Højris - Forlag: Roger

Endelig en bog om Formel 1 på dansk - vel at mærke skrevet af en dansker. Bogen om verdens største Formel 1-kører, Michael Schumacher, udkom første gang for et år siden, men har solgt rigtig godt og udkommer nu i andet oplag. Til og med i en revideret og opdateret udgave, hvor forfatteren har valgt at tilføje spændende detaljer fra 2003-sæsonen. Og der er masser at skrive om, når man vælger at tage fat på samtidens største Formel 1-ikon - Michael Schumacher.

Forfatteren, Rene Højris, arbejder i det daglige som tekstforfatter i reklamebranchen, og er dermed ekspert i at formidle et budskab på en let tilgængelig måde. Det bærer bogen også præg af. Den er let læselig uden at være alt for overfladisk. Der er masser af spændende detaljer med fra Michael Schumachers Formel 1-karriere. Også historier og anekdoter omkring privatpersonen Schumacher, gør bogen til interessant læsning for et stort publikum.

Det skal siges med det samme at bogen er en hyldest til den seksdobbelte verdensmester. Det lægger bogen ikke skjul på, og derfor er der ikke blevet så meget plads til den mere kritiske tone i forsøget på at portrættere den ellers så kontroversielle kører. Dette må ikke misforstås som at Rene Højris bevæger sig udenom de kontroversielle situationer som Schumacher har været indblandet i. Men det vil være en fordel for læseren at være Schumacher-fan eller i det mindste tilhænger, hvis man skal kunne nikke genkendende til bogens delkonklusioner.

Som man kan se bagest i bogen, er den skrevet på baggrund af et omfattende stykke research-arbejde. Rene Højris har ganske enkelt tygget et helt fantastisk masse bøger om Formel 1 og Michael Schumacher igennem, før han tog hul på at skrive om den nulevende legende. En stor cadeau til forfatteren for dette. Det eneste der som sådan savnes i bogen, er lidt mere udfarende research-arbejde. Er man selv en stor F1-bognørd, kan man let sidde tilbage med følelsen af, at det hele er noget man har set eller hørt før.

Dette er dog forbeholdt de færreste, og bogen kan derfor varmt anbefales for de fleste. Om ikke for de fleste Formel 1-fans, så da i hvert fald for langt de fleste Michael Schumacher-fans, for hvem denne bog er et must på hylderne derhjemme.





COLIN CHAPMAN - WAYWARD GENIUS
Forfatter: Mike Lawrence - Forlag: Breedon Books Publishing

At kalde nogen for genial er som oftest at misbruge sproget bare en lille smule. Hvis vi forudsætter at man skal være en Albert Einstein, en Sigmund Freud, en Niels Bohr eller en Isaac Newton indenfor sit respektive felt for at kunne tilegne sig sådan en titulering, skal der noget helt ekseptionelt til. Så spørgsmålet er om der nogensinde har eksisteret et vaskeægte geni indenfor Formel 1. I moderne F1 kan det vel kun være Bernie Ecclestone der kommer tæt på. At kunne omsætte ord og karisma til en pengeformue der overgår den engelske kongefamilie er tæt på genialt.

Men skruer vi tiden tilbage, findes der måske et rigtig godt bud på et geni i Formel 1. Grundlæggeren af Lotus-teamet, Colin Chapman, er noget af det tætteste vi nogensinde kommer på et geni indenfor det meget specialiserede felt som en teknisk betinget elitesport er. Og noget af det tætteste man kan komme på den arv Colin Chapman har efterladt i Formel 1, er bogen om ham, skrevet af en af hans største beundrere og fans, Mike Lawrence.

Lawrence gennemgår Colin Chapmans liv og levned i støt og rolig kronologisk orden. Bogen er fyldt med insideroplysninger om både Colin som privatperson samt det F1-team og den bilfabrik han så stolt opbyggede fra et lille garageprojekt til et af de teknisk set mest skelsættende teams i motorsportens historie. Chapman, Cooper og Brabham blev af den legendariske Enzo Ferrari spydigt kaldt "garagistes" - mekanikere der kastede tilfældigt valgte komponenter fra højre og venstre sammen på en bil og stillede op i motorsportens topklasse.

I bogen "Colin Chapman - Wayward Genius", konstaterer man dog hurtigt at meget lidt var overladt til tilfældighederne, og at Colin Chapman besad evner udover det sædvanlige. Han var en sær sammenblanding af teamchef og teknisk direktør på samme tid. Mængden af ting som Lotus og dermed Colin Chapman har introduceret i Formel 1 kender kun få grænser. Mike Lawrence gennemgår dem alle, og gennemgår alle Chapmans perioder, fra pionertiden, gennem succeseerne, til turen nedad bakke igen.

Mike Lawrence har igennem mange år været motorsportsjournalist for mange af de store magasiner, fungeret som kommentator, har skrevet et utal af bøger om sporten og er i høj grad en skribent fra Formel 1-verdenen omgivet af respekt. Hans bog om Colin Chapman er samtidig smukt akkompagneret af billeder fra Peter Nygaards massive historiske F1-arkiv, Grand Prix Photos. Er man vild med historisk Formel 1 og vil have et indblik i en af de største legender bag sporten, er denne bog svær at komme udenom.





THE PIRANHA CLUB - POWER AND INFLUENCE IN FORMULA ONE
Forfatter: Timothy Collings - Forlag: Virgin Books

Formel 1 når det er værst. "The Piranha Club", klubben af glubske piratfisk, bliver portrætteret af den engelske motorsportsjournalist, Timothy Collings, der igennem flere år har været F1-korrespondent for Daily Telegraph og Reuters. Igennem sine mange år i sporten har Collings været tæt inde på livet af de største pengemoguler i sporten, og hans fortælling vender vrangen ud på den glorificerede forestilling om Formel 1 som en hæderbetonet sport.

Collings er ikke ked af at afsløre, at den største sportsgren i Formel 1 ikke er at få sine biler først over stregen. Dette er blot den bonus i den sportsgren der i langt højere grad overskygger Formel 1, nemlig at rage til sig når man kan. Alle kneb gælder og ingen skyr nogen midler når det gælder at få succes. Bogen lægger ud med beretningen om hvorledes Flavio Briatore, Tom Walkinshaw (dengang Benetton, red.) og Bernie Ecclestone i skøn forening brugte afpresning og andre former for beskidte kneb, for at hente Michael Schumacher fra Jordan til Benetton. Da Eddie Jordan havde erkendt nederlaget, mødte han Ron Dennis i paddocken, der koldt sagde "Welcome to The Piranha Club."

Bogen beskriver herefter interessante sider af personen Enzo Ferrari, introduktionen af de engelske garage-teams og en tur gennem personligheden Bernie Ecclestone på godt og ondt. Forfatteren fortæller også scenariet med krigen mellem FISA og FIA samt fødslen af Concorde-aftalen, beretter om moderniseringen af Ferrari-teamet, tager os en tur igennem de dunklere afkroge af efterspillet på Sennas død i San Marino, samt giver et indblik i snyd og bedrag på et så højt plan at det næppe får lov at blive stemplet som den endegyldige sandhed af folk udenfor inderkredsen i Formel 1.

Ligger der en F1-manager gemt i maven på dig, eller har du bare stor interesse for det økonomiske og politiske bagland i Formel 1, er der ingen tvivl om at The Piranha Club er et godt sted at starte. Det er ikke til at sige præcist hvor godt de enkelte passager afspejler sandheden. Men med alt det gris og snavs Timothy Collings har gravet frem, dokumenteret ved en solid portion vidneudsagn, giver bogen et indblik i hvorledes en topidrætsgren drives de 330 dage om året hvor der ikke køres kvalifikation og løb.

Man føler sig bedre rustet til at tage alt hvad der bliver sagt og skrevet om intrigerne i Formel 1 med et vognlæs salt. Hvadenten det kommer fra den ene eller den anden part. Man vænner sig til at konstatere, at der altid - og det må understreges altid - er en skjult dagsorden bag de sager der afgøres politisk i Formel 1. Både de store overordnede spil samt de små enkeltsager, som eksempelvis dækkrigen der rasede i efteråret 2003. Derfor - køb bogen og læs den. Det kan kun gå for langsomt hvis du er interesseret i et forstå bare en brøkdel af hvad denne sportsgren i virkeligheden går ud på.





THE LOTUS STORY 1-4
Video, NHTV Production, Joe Churchill - Udgiver: Duke Video

Inden vi kommer for godt i gang med at savle over billeder af et teams levetid i Formel 1, er det vigtigt at understrege, at denne videoserie på fire bånd absolut ikke er en bargain. Den er ikke pengene værd, medmindre man er fuldstændig gal med Lotus-teamet. Har man omvendt alle bøgerne med Lotus stående derhjemme på reolerne, er denne videoserie et fantastisk billedligt supplement til alt det skrevne.

Videoseriens første bånd tager udgangspunkt i tiden fra 1948 til 1959 - den tid hvor Colin Chapman lå ude i sin kolde garage og skruede på sin Austin Seven, for stille og roligt at forvandle den til det første spadestik til det koncept der senere udviklede sig til sportsvognsfirmaet Lotus og F1-teamet Team Lotus. Der er en række fantastiske interviews med folk der kendte Colin Chapman, og man kommer stille og roligt ind på livet af den legendariske teamchef.

De næste tre bånd holder sig til perioderne hvor teamet var aktive i Formel 1: 1959-62, 1963-68 samt 1968 og fremefter. Det skal siges med det samme at man ikke kommer til at se meget til Lotus-teamet i de sidste ti år helt frem til dets endeligt i 1994-95. Den sidste video i serien fokuserer mest på Lotus 72'eren, 78'eren og 79'eren. Der er spændende interviews med Peter Warr og Peter Wright der giver et interessant indblik i nogle af Chapmans varemærker - vingerne, ground effect og twinchassis.

Alt i alt ikke det første stykke F1 baggrundsmateriale man bør gå ud at købe, men bestemt en fantastisk tur gennem Lotus' og Colin Chapmans involvering i Formel 1.