Vi begynder med begyndelsen...
af Dennis Dithmar



Vi kender alle begreberne Formel 1, Grand Prix og Racing. Men hvordan startede det hele - hvor kommer alle disse udtryk fra? Det ældste af de tre begreber er Racing, som er opstået længe før der var opfundet skyggen af en automobil. Racing kommer fra hestesport, og den dag i dag, bruges begrebet hovedsageligt om hestesport på engelsk. Der blev racet på mange forskellige måder - både på hesteryg og trukket bag vogne som man så det i det antikke Rom.

Da de første biler fødes, er det i princippet blot en hestevogn uden heste foran. Og de var langtfra begyndt at blive serieproduceret, før datidens racerkørere lå og fightede om hvem der var den første der kunne nå op på 40-50 km/t. Hen mod slutningen af de nittende århundrede afholdtes lidt større motorløb, og den franske automobilklub Automobile Club de France (ACF) dannedes den 12 november 1895 med det formål at lave et fælles regelsæt for de franske løb. Løbene foregik typisk fra by til by, og et af de først registrerede store løb var Paris-Bordeaux-Paris fra 11-13. juni 1895.


FRANKRIG GÅR FORREST
Det er derfor ikke tilfældigt at ordet Grand Prix ikke er engelsk, selvom England betegnes som motorsportens navle. Det første egentlige Grand Prix fandt nemlig sted i 26-27 juni 1906 på Le Mans i Frankrig - Frankrigs Grand Prix var verdens første af slagsen, og det var ACF der havde defineret reglerne. Verdens første GP-vinder var således Ferenc Szisz, og nej det var ikke i en Ferrari, men i en Renault AK. For lige at sætte tingene i perspektiv, var Enzo Ferrari på dette tidspunkt otte år gammel.

Den første bane vi kender fra F1-kalenderen anvendes til grand prix-racing i 1911, og er den legendariske Indianapolis - ja du har gættet rigtig - det var såmænd Indianapolis 500 der afholdtes i den 30. maj 1911. Et andet velkendt banenavn optræder i 1921, da en Alfa Romeo tager sejren på Mugello i Italien. Samme år afholdes det første italienske grand prix i Brescia. Året efter vinder endnu en nutidskendt F1-bane genklang, i det Italiens Grand Prix i 1922 afholdes på Monza-banen - denne gang med en FIAT først over målstregen.

For at nå frem til begrebet Formel 1 skal vi samle to tråde. For det første formel-begrebet, som man støder på allerede i 1909. Begrebet Formula Libre blev anvendt for at definere at det var frit hvilken type bil man kunne anvende. Senere strammedes grebet i tyverne med Formel 3-liters og Formel 2-liters. Men nedsatte i 1922 en Commission Sportive Internationale, til at definere et internationalt regelsæt. Og her kommer den anden tråd ind i billedet - et decideret verdensmesterskab.
ITALIENSKE BILER OVERTAGER
Det første verdensmesterskab for konstruktører afholdtes i 1925 med Alfa Romeo som vinder - året efter var det Bugatti der stod øverst på "skamlen". Italien var for alvor begyndt at markere sig på motorsportsverdenskortet. Hen mod slutningen af tyverne gik man over til 1½-liters motorer, men Indy 500 brød med dette i 1930, hvorefter der igen var lagt op til en Formula Libre-epoke.

Af samme årsag var verdensmesterskabet smuldret. I det europæiske mesterskab var man mest fokuseret på køreren, og VM var kun for konstruktører. Og de kunne ikke enes om en fælles formel. Så hele vejen igennem trediverne afholdtes kun europæiske mesterskaber. Anden verdenskrig brød ud i 1939 og frem til 1945 kunne man tælle de afholdte løb på en hånd.
FIA DANNES OG FORMEL 1 FØDES

Da krigen afsluttedes skulle der igen køres automobilracing, og sportskommissionen kom til at høre ind under det Federation Internationale de l'Automobile vi så udemærket kendet i dag - FIA. I 1947 definerede FIA en såkaldt Formel A, en regel der var effektivt gældende fra 1948. Endlig var der samling på tropperne, og i 1950 ændrede man således Formel A til Formel 1 og etablerede et verdensmesterskab for kørere.

Det første FIA Formel 1 grand prix var Englands Grand Prix på Silverstone. Og heller ikke her var det Ferrari der vandt. Selvom mange tror at Ferrari har været med siden det første F1-grand prix, deltog de faktisk overhovedet ikke. Det var derimod Giuseppe Farina der tog den første F1-sejr for Alfa-Romeo på Silverstone. Ferrari kom dog hurtigt efter det og deltog i det andet grand prix i Monacos gader. Men de kunne intet stille op i deres første år, og Alfa Romeo tog flot titlen med Farina bag rattet.

Der skulle gå et år før Ferrari vandt sit første F1-løb. Det var Englands Grand Prix i 1951 på Silverstone der startede successen for Ferrari - en dristig argentiner (nej ikke Fangio) Jose Froilan Gonzalez. Fangio kørte Alfa Romeo i 1951, og da han gik i stå i pitten, udnyttede den italienske Scuderia muligheden og den første sejr var i hus. De røde djævle havde fået blod på tanden og Alberto Ascari tog sejre i de to følgende løb på Nürburgring og Monza. Alfa Romeo tog igen titlen i 1951 og Ferrari var blot en art underdogs dengang. Ja der er sket meget frem til i dag, hvor de røde Scuderia Ferrari Marlboro-racere totalt dominerer stort set alle løb i den serie vi kender som - Formel 1.

Skrevet af Dennis Dithmar
dennnis@f1journal.com