F1JOURNAL.COM / SPØRG TOM K / INDEX...


SPØRG TOM KRISTENSEN OM FORMEL 1

Firedobbelt Le Mans-vinder og en baggrund i motorsport der inkluderer flere vellykkede testkørsler for blandt andet Tyrrell, Minardi, Williams og Michelin i F1. Tom Kristensen er én af de mest oplagte at spørge, hvis man som lægmand gerne vil vide noget konkret om Formel 1. Dette får du nu chancen for på F1Journal.com.

Vi modtager gerne et væld af forskellige spørgsmål til Tom, men kan ikke love at han vil svare på dem alle. Han er en travl mand med sit intensive engagement i Le Mans og ALMS-serien samt som kommentator i DTC og skribent i diverse blade. Vi kan som sagt derfor ikke love at der bliver svaret på alle spørgsmål samt garantere hvor hurtigt svarene falder.

Skriv til Tom Kristensen på denne adresse: tom@f1journal.com. Såvel spørgsmål som svar finder du herunder...




TOM KRISTENSEN - SPØRGSMÅL OG SVAR:

Hej Tom

Jeg har hørt at man udsættes for en rimelig voldsom G-påvirkning når man kører i en F1-racer. Er det det samme man oplever i en standard rutschebanetur, eller er det voldsommere end det? Hvormange omgange tror du i givet fald en granvoksen men ikke særligt adræt person kan klare i en F1'er?

Jeg har fået tilbudt en tur, men er ikke typen der bruger min fritid i en træningscenter.

Venlig hilsen
Mads Grønning
Rungsted


Hej Mads,

Ja, man udsættes for over 4 g - både lateral og longitunal. Det er tilnærmelsesvis det man oplever i en rutschebane, bortset fra at man dér ikke skal gøre andet end at holde ved. Det der sker i en racerbil, er at du skal kontrollere bilen på skridgrænsen - og det bliver fysisk sværere des mere greb (mekanisk og aerodynamisk) og tiltagende svært pr. omgang kroppen belastes.

Jeg giver en passager 5 omgange på limit - så vil han være smadret - han vil i hvert tilfælde kaste op.

Du skal tage imod tilbuddet, naturligvis. Hvis du selv kører bestemmer du jo tempoet. Er du passager? Så vend lige tilbage med hvem der skal køre...

Hej,
Tom K




Til Tom K

Tillykke med dine fantastiske resultater i Le Mans. Kan du ikke kort beskrive hvad man typisk laver på en testdag. hvorgange er man ude at køre? Hvor lang tid tager det at briefe med teknikerne inde i garagen? Og hvor specialiseret er det man tester? Er det hele gearboxen eller helt ned til bittesmå enkeltkomponenter?

MVH
Joachim Schmidt
Rønne


Hej Joachim,

Tusinde tak. Der er forskellige tests, men en typisk testuge op til le mans på en 4 dage vil være således;

1 - Mekanisk og aerodynamisk set-up til den pågældende bane. Fjedre, dæmpere, vinger, gearratio, nye hjulophæng, nye motor-, gearkasse-, differenciale-komponenter etc.

2 - Dæktest og optimale dækvalg, nu hvor banen har mere bid/gummi end dag 1. Man benytter 2 ens sæt dæk som man skifter med kontinuerligt ved ændringer på bilen således at man har denne base. "Langlauf-test" måske gennem natten af holdbarhed af måske ny carbon-materiale til bremser - og hele bilen generalt. Pitcrew- og mekanikernes optimering af "rutinestop" og evt. problemer der vil opstå gennem natten.

3. "Langlauf" = Le Mans simulering og holdbarhedstest.

4. Måske overrisles banen med vand de sidste 4 timer - således at vi kan teste regnvejrs-, og intermidiate-dæk.

De bedste hilsner
Tom K





Hej Tom,

Hvordan fungerer drikkesystemet i bilerne? Man har en slange i munden, og en knap på rattet. Men hvor sidder drikkedunken? Og bliver det virkelig sprøjtet ind i munden på køreren automatisk når man trykker på knappen? Jeg kan ikke rigtig se hvordan det fungerer.

Michael Bo Jørgensen
Vanløse


Hej Michael Bo,

Der er en total-isoleret vandbeholder (varmeudviklingen i en F1 er enorm), og en pumpe der simpelt giver tryk til at powerdrikkens dråber sprøjter ind i munden paa køreren, når han betjener knappen på rattet.

Skål!
Tom K





Hej Tom,

Hvor lang tid bruger man i træningscenter som F1-kører? Hvor lang tid bruger du selv? Hvad er det for muskelgrupper man fokuserer på foruden den generelle kondition?

Johnny Pedersen
Køge


Hej Johnny,

De træner stort set hver dag, de ikke sidder i bilen - eller rejser til og fra test og løb. Det gør jeg også selv. Nogle f1-kørere er mere seriøse end andre. Coulthard er min genbo her i Monaco - og han starter hele vinteren med 1 time i svømmehal - et par timer eller tre på mountainbike og senere et par timer i motionscenter. Han har en lille englænder som personlig træner. De muskelgrupper der er svære at træne - og som gør ondt i en F1-bil er først og fremmest; nakke, ryg, skuldre, lænd og knæ. De nævnte discipliner er en god kombination til at udvikle din fysik og give dig et overskud over distancen til at koncentrere dig optimalt under de store belastninger man byder kroppen bag et F1-rat.

Jeg starter altid sæsonen med et træningsophold på Club La Santa - og vi har endda haft stor fornøjelse af en motorsportuge med racer/go-kart kørere under min instruktion i januar måned. Hos Audi har vi en doktor med til alle test og race, mens han også tester vores form under 10 dages langrendsski i St. Moritz (Schweiz), hver eneste år i februar.

De bedste hilsner
Tom K





Hej Tom Kristensen

Tillykke med din 4 Lemans titel, godt gået. Nu til spørgsmålet:

Jeg har undret mig meget over at F1 kører med "ballon" dæk. Når man ser på andre løb, eks. Le Mans, ser man jo at dækkene ikke er ret meget større end fælgene. Man skulle jo tro at det var den bedste løsning (store fælge-små dæk) men har det noget med regelsæt at gøre eller er F1 versionen bedre?

Mvh
René Hansen


Hej Tom...

Hvorfor kører Formel 1 biler på 13" fælge med høj dæk profil? Når andre racerbiler som DTC og Jeres Audi A8 kører med en meget lav profil...Har det noget med affjedring at gøre?

Med venlig hilsen
Michael Iversen


Hej Rene og Michael,

Jeres spørgsmål er spændende.

13" og en maximal bredde på for- og baghjul er reglement-beskrevet. Personligt mener jeg at det er forældet, men F1 har benyttet sig af disse mål i mange år. Efter rille-dækkene blev forceret ind i F1 - og tog over fra rigtige racer-slicks har dækfabrikanterne benyttet sig af maximum bredde paa fordækkene - og til dels justeret bagdækkenes konstruktion derefter fra bane til bane. Der er blevet arbejdet med compounds, kontruktioner alt efter temperaturer og baner. Jeg var med som tester hos Michelin (Williams og Jaguar) og fik i løbet af ca. 9000 km brugt 1000 dæk (og 20 F1-motorer).

Hvis reglementet var frit er det helt sikkert at man vil køre hurtigere med meget større fælge. Det ville betyde mindre "sidewalls" som ville give meget bedre feedback og stabillitet!

En F1 er forholdsvis let - og affjedring over kerbs etc vil således blive et større problem for kompromisset hvis dækkene vil blive frie.

Dæk er dog stadigvæk det "sorte guld" i F1. Du kan investere millioner af kroner på aerodynamic, chassis etc, men hvis det ikke går hånd i hånd med din dækleverandør kommer du ingen vegne. Facinerende!

De bedste hilsner
Tom K