TIL FESTIVAL MED LARM, EN SMULE MUDDER OG 130000 MENNESKER

Lyder det som Roskilde festival? Det er det ikke. Er piercinger, tatoveringer, mærkeligt hår og outreret adfærd et must? Overhovedet ikke! Er det for hele familien? Absolut!

Hvis man er træt af den nærmest paranoide stemning der præger formel 1 i dag, så er der råd for det. Forestil dig et sted, hvor du kan møde gamle og nuværende motorsportsstjerner, mediefolk og andre mere eller mindre kendte personligheder. Et sted, hvor du kan studere Formel 1 biler på nært hold, mens de står stille og mekanikerne arbejder på dem. Forestil dig et sted, hvor der samles op mod 130.000 mennesker uden, at du møder en eneste overrislet tysk tumpe iført øldåse og båthorn. Forestil dig et sted, hvor stemningen er god og der på trods af de mange mennesker, hverken er slagsmål eller så meget som et stykke indpakningspapir der ligger på græsplænerne. Svaret er Goodwood Festival of Speed der afholdes i det sydlige England.

Vi er i nærheden af den lille kystby Chichester - sådan ca. midtvejs mellem Southhampton og Brighton. Et nydeligt landskab med smalle landeveje, høje hække og alt det der. Midt i det hele er The Goodwood Estate. Lord March har her et slot og en park, vor hjemlige majestæt sikkert ville kigge misundeligt på. Ved siden af indkørslen ligger Goodwood Golf and Leisure Club, samt hotellet. Stedet gav indtryk af, at hvis man skulle spørge om prisen så havde man ikke råd. Lad mig omformulere det... det var ikke Trabant'er og Skodaer der dominerede parkeringspladsen! Men praktisk placeret ligger det, hvis man ikke ønsker at køre så langt!



GOODWOOD ENGELSK FOR: MASSER AF GLASFIBER OG ALUMINIUM

Indgangen er lige om hjørnet fra hotellet. Det er der, det efterhånden berømte 'hill climb' starter. Du har muligvis hørt om Goodwood racerbanen - men det er ikke lige her. Her drejer det sig om at demonstrere forskellige køretøjer ved at køre op ad Lord'ens indkørsel. Nogen bliver der taget tid på. Men ikke alle.

Dette er i bund og grund det Festival of Speed handler om. 2002 udgaven var den tiende i rækken siden starten i 1993

Alt omkring arrangementet er efterhånden trimmet til mindste detalje. Lige fra du går ind ad porten, til du forlader stedet igen vil du bemærke de mange grønklædte 'havemænd', der hele tiden sikrer, at hele området nærmest må betragtes som pletfrit. Lidt tankevækkende når man tænker på Fælledparken efter en 1. Maj 'fest'...

Men vel ankommen vil man nu kunne se telte og udstillinger der indeholder mange spændende sager. Der er udstillinger fra de store bilfabrikanter. Var det noget med en ny Jaguar? Nærmest grædefærdig må man modstræbende gå videre! Lange rækker af telte vil kunne fjerne uønsket likvid kapital og ombytte det med bøger, blade, bilmodeller, kunst, tøj og meget andet spændende.

Videre inde på området vil du kunne se den store bro der fører hen over 'banen'. Denne bro fører over til de steder der nok er allermest spændende. Det er området, hvor alle bilerne lines op eller skrues på inden de skal ud at køre. Det sjove ved det er, at man ikke skal være udstyret med en særlig billet, eller kende Bernie Ecclestone personligt. Nej - alle har adgang, når der er løst billet til området!



RENAULT HAVDE TAGET HELE SAMLINGEN MED

Man vil også kunne tage Lord March's 'beskedne' residens i øjesyn. Ja den ville vel ikke være helt af vejen, hvis den blev placeret på Amalienborg Slotsplads. Hvert år er pladsen foran slottet domineret af et 'mindre' kunstværk. I år var det Renault, der havde placeret intet mindre end 7 formel 1 biler i fuld størrelse på noget, der mindede om et stort blad formet i aluminiumsrør. Utroligt imponerende. Jeg ville nok mene at den burde stå på Kongens Nytorv, foran det Kongelige Teater, men jeg er ikke sikker på at der vil være et politisk flertal bag... For at fejre Renaults tilbagevenden var pladsen nedenfor præget af mange forskellige former for Renault biler. Lige fra den vilde buggy, den ligeså vilde Jean Louis Schlesser kørte i Arras- Dakar over Jacques Villenueves 1997 VM vinder til Jenson Buttons Renault F1 fra 2002. Naturligvis er der også andre Renault biler - bla. Deres første F1'ere og Le Mans bilerne fra 1977 og 1978. Som Dansker er det allerede svært at holde bukserne helt tørre. Når man sammenligner med 'Biler i Bella', hvor der 'måske' står én F1 i mock-up - så er dette allerede, at sammenligne med Mekka... og vi er endnu ikke nået hen, hvor begrebet 'hellige haller' får en helt ny betydning.



LEGENDARISKE F1 OG LE MANS RACERE OVERALT

Efterhånden er antallet af biler på festivalen så omfattende at paddock området er delt op i to områder. I det ene kunne man i 2002 se en stor samling af ældre F-1 biler fra Lotus, Tyrrell og Williams, samt de nuværende F1 teams fra McLaren, Williams, BAR, Toyota og ikke mindst Ferrari. Bortset fra Toyota der mødte op med 2002 modellen, var det sidste års model de andre mødte op med. Traditionen tro har McLaren også en klassisk F1 fra egen stald. Denne gang var det en MP4-1C fra 1983. I den anden paddock - kaldet Cathedral Paddock - var man ved at skvatte over den ene Le Mans legende efter den anden. 917, 936, 962, GT-1 1998. En masse cifre der betyder meget for Le Mans fans - men måske endnu mere for Porsche fans. Den er over 30 år gammel den der Porsche 917. Den er bygget op af relativt tynde aluminiumsrør beklædt med en papirtynd glasfiberkarosse - hvor der i bagenden er placeret en monster 5 liters 12 cylindret boksermotor og et sæt bagdæk der får F1'ere til at lige VW bobler. Manner! Det var ikke en bil man skulle køre galt med, men hvor mange andre gamle biler ligner... ja gamle biler... så er der stadig noget inspirerende muskuløst - ja endda voldsomt over de bløde kurver i lyseblå glasfiber.



Lotus, Tyrrell og Williams blev omdrejningspunktet for festivalen. Williams på grund af 25 års jubilæet, Tyrrell for at hædre Onkel Ken, der døde i 2001 og Lotus kunne også påvise en del jubilæer. Ikke mindst var det 25 år siden at Emerson Fittipaldi blev verdensmester i den legendariske Lotus 72. Og var Lotus 72 og Emmo til stede? Naturligvis.

Der var Lotus F1'ere, hvor end man vendte sig. Honda havde et sæt kanariegule Camel Lotus'er på deres stand. Det var henholdsvis '99 og '100. 72'eren er der som regel hvert år, hvilket 79'eren normalt også er. Det er klart at Classic Team Lotus gerne vil vise de gamle klenodier frem. Men denne gang var der ekstra guf - nemlig intet mindre end to af de berømte dobbelt chassis 88'ere, Ronnie Petersons flotte men temmelig umulige Lotus 76, Sennas 97 og 98 og sådan kunne man blive ved - og så har man kun set de nyeste Lotus'er. Der var naturligvis også 25, 33 og 49 til stede!



Tyrrell var et helt kapitel for sig selv. Næsten alle de gamle biler var der. 001 er i Tyrrell familiens varetægt, mens 002'eren har en sikkert velbeslået Amerikaner som ejer - komplet med Francois Cevert hjelm. 005 og 006 er de berømte 1972 / 1973 biler Jackie Stewart og Francois Cevert kørte fra sejr til sejr. Bilerne var så specielle og svære at køre, at hverken Patrick Depailler eller Jody Scheckter formåede at tæmme dem. P34, også kendt som 6 hjuleren, er bilen Ronnie Peterson har kørt. Nu bliver den kørt af Martin Stretton, hvilket man kan læse om i Tyrrell P34 artiklen på dette site.



ASTFALTENS HELTE AF I GÅR VAR DER OGSÅ

I mange måneder havde det forlydt, at Alan Jones ville blive genforenet med sin gamle verdensmester bil FW-07 chassis 04. I Williams teltet står bilen og mr. Jones i egen (let udbulede) person. Det er en lidt surrealistisk oplevelse pludselig at stå ansigt til ansigt med et af idolerne fra de sene 70'ere og ikke mindst hans bil. Det var det i øvrigt også at overvære, hvordan han blev 'proppet' ned i FW-07'erens cockpit. Jeg var egentlig ikke klar over at aluminium og glasfiber har samme egenskab som uldtrøjer!

Som hovedregel er stemningen og dermed folkemængden mest hysterisk jo mere britisk køreren er. Jenson Button - jamen det var ren popkoncert med skrigende teenagetøser og fortvivlede fædre der kæmpede om den unge og meget populære kørers signatur. Derimod kunne de 'kontinentale' kørere og dem der har været der mange gange før, næsten få lov til at gå i fred. Mange blev endda synligt overraskede når man bad om en autograf. Dem der får plusser i min karakterbog er folk som Jacky Ickx, Derek Bell, Danny Sullivan, Bruno Giacomelli, Max Angelelli, René Arnoux, David Piper, Jean Ragnotti, Martin Brundle, David Piper mfl.

Dan Gurney er dog en historie for sig selv - som jeg oplevede ham i 2000. Jeg stod pænt i kø. Foran stod et par japanere med 2 stk 50 x 75 cm billeder af Gurney monteret på krydsfiner eller lignende. Der kunne blive skrevet en mindre livshistorie. Jeg havde beklageligvis ikke forberedt mig på slig vis, men stod og viftede med programmet som så mange andre. Hr. Gurney vendte ryggen til og skred... Havde det taget 10 sekunder hr. Gurney? Nu ved jeg hvad en Gurney flap er... Det er sådan en man bør stikke ham! Men ok - han kan vel have haft en dårlig dag. Som udgangspunkt er de fleste kørere ganske tilnærmelige


ABSOLUT EN AF DE STØRSTE STJERNE - RALF SCHUMACHER

Mediekaos var der da Ralf Schumacher viste sig. Han var den absolut største stjerne, der i 2002 besøgte festivalen og det kunne ses. Så snart han viste sig, blev han omringet af mediefolk, fans og andre interesserede. For at få ham fragtet ned i nærheden af 'samlingspladsen' - der kun er åben for mediefolk - bliver han plantet i Williams FW-23'eren inde i Williams teltet og simpelthen rullet igennem folkemængden godt støttet af de effektive orangeklædte marshals. Inde på samlingspladsen kan Ralf så sidde i sin Williams i fred uden den helt store opmærksomhed. 'The Bogota Bruiser - bedre kendt som Juan Pablo Montoya var i øvrigt stjernegæsten i 2001...

Hvis Ralf Schumacher var den menneskelige stjerne, måtte stjernen blandt biler være Ferrari F-2001. I Ferrari teltet stod denne knaldrøde racer og så bare fantastisk ud. Den blev skilt ad i hoveddele, da Luciano Burti vistnok kom til at lave en lille bøf, der ødelagde en kobling og en køler. Lørdag aften fik de få tilbageværende tilskuere serveret en lækkerbisken, da man med egne øjne kunne se, hvad der skjulte sig under den knaldrøde kulfiber, mens de rødklædte Ferrari mekanikere skruede og skruede. Dvs. det var den specielle Italienske arbejdsfordeling med, at én mand arbejder og 8 mand kommer med gode råd!

For mig er kørslen ikke det vigtige - men jeg ved det er for mange mennesker. Det er noget andet, at se bilerne køre fremfor at stå helt stille på et museum. Men måske var jagten på den hurtigste tid gået for langt tilbage i 2000, da den privat anmeldte Lotus 64 med John Dawson - Dahmer ramte målstanderen med høj hastighed. Dawson- Dahmer samt en marshal blev dræbt og en anden blev invalideret. Det har betydet at de mest hidsige biler 'kun' kører demonstrationskørsler, hvor sikkerhedsmargen er langt større. At det stadig kan være spektakulært vidner F1 opvisningerne om. Luciano Burti, Ralf Schumacher, Ricardo Patrese, Alan McNish mm. sørgede for underholdningen ved at lave mange og lange burnouts foran publikum.



GOODWOOD ER TILBAGE NÆSTE SOMMER - DET MÅ OPLEVES

Afslutningsvis må specielt én stand nævnes: Hondas. De havde medbragt nogle af klenodierne fra deres museum. Der var pletfri en uønsket tilstand! Vi taler her om klinisk ren! Man tror at det er løgn når man tænker på at bilerne er over 30 år gamle. De var simpelthen i en fantastisk tilstand der næsten er hinsides enhver fornuft. Når mekanikerne berørte bilerne foregik det med hvide handsker - og de blev ikke beskidte. John Surtees havde æren af at køre sin gamle bil fra 1967 og jeg er sikker på at han kørte den meget meget forsigtigt!

For en ægte motorsportsfan er dette sted det sande Mekka på jorden! I 2003 åbner portene til Mekka mellem den 11. Og 13. Juli. Det hele foregår over tre dage. Fredag, lørdag og søndag. Fredagen er en rigtig god dag, hvis man gerne vil rigtigt tæt på. Det er dagen hvor folk samles og bilerne ankommer. Lørdagen bliver mere presset mht. publikum og der er lidt flere afspærringer rundt omkring bilerne så folk ikke kommer for tæt på. Søndag er der alle kommer på banen. Det er også der, der sker mest , men det er også dagen med flest tilskuere. Området er dog enormt, så det bliver aldrig klaustrofobisk - medmindre man går efter autografer fra de største stjerner!

Denne korte gennemgang af bilerne er reelt kun en brøkdel af dem der var der. Omkring 300 F1'ere, sportsvogne, rallybiler og motorcykler kunne studeres i 2002. Men også en masse eksotiske biler uden klistermærker kunne ses uden for slottet. Men i denne sammenhæng virker Lamborghinier , Ferrarier, Rolls Roycer og andet ganske ordinært!

Fra omkring nytår og frem til arrangementet vil man på www.goodwood.co.uk kunne følge med i hvilke biler og kørere der satses på næste gang. Endnu er sløret ikke løftet - men Lord March har som vane at overgå sig selv hvert år.

Billetprisen for en weekend billet var 45 pund, hvilket er ca. 550,- Det kan bestilles online via Goodwoods hjemmeside. Snyd ikke dig selv for oplevelsen.

www.goodwood.co.uk

Skrevet af Flemming Hansen
flemming@f1journal.com