F1JOURNAL.COM / F1ORDBOG / INDEX...

G

Gearbox
En gearbox eller gearkasse kender vi alle. I Formel 1 har den normalt 6 fremadgående gear og ét bakgear. Halvdelen af holdene, deriblandt Ferrari, bruger dog 7 fremadgående gear og ét bakgear.

Genpåfyldning
Genpåfyldning sker ved en speciel brændstoftank. Her kan en Formel 1 racer få tanket omkring 60 liter brændstof på omkring 5 sek.

Grand Prix
Et Grand Prix er navnet på et Formel 1 løb. Egentlig betyder Grand Prix "Stor Præmie", og i disse dage bruger FIA kun betegnelsen til Formel 1 seriens FIA-akkrediterede løb.

Gravel trap
På dansk kalder vi det kattebakken eller sandkassen. Det er de afkørselsområder der fyldt med små sten der ligger løst. Disse områder er lavet for at tage farten af de biler der kører af banen på en effektiv måde.

Grid
Gridden er alle bilerne linet op til start. Den består af to rækker biler, hvoraf den forreste bil starter 8 meter foran den første bil i den anden side. Denne er så 8 meter foran den tredje bil, som holder i rækken med den forreste bil, og så fremdeles.

Grip
Grip er vejgreb. Det afhænger af hvor godt motoren er til at videregive kraften til dækkene, og hvor godt disse bider i asfalten. Det er udelukkende dækkene der afgør hvor godt bilen står på vejen, og når kørerne klager over mangel på 'grip' er det altså fordi dækkene ikke bider godt nok i asfalten. Det er en hel videnskab at få dækkene til at bide bedre. Både chassis, hjulophæng og aerodynamik er nogle af de faktorer der spiller ind i dækkenes evne til at hænge fast i asfalten. Desto mere grip en bil har, desto hurtigere kan den køre i svingene hvor dækkene udsættes for stor belastning.

Grooved tyres
Grooved tyres er engelsk for dæk med riller. De blev introduceret i 1998 hvor hver fordæk havde 3 riller og bagdækkene 4 riller. Det var for at nedsætte hastighederne i svingene, idet dækfladen blev reduceret pga. rillerne. FIA havde flere gange forsøgt at sænke svinghastighederne ved at nedsætte dækbredden; men fabrikanters i
ndsats i udviklingen af slicks'ene indhentede FIAs beslutninger med øgede svinghastigheder til følge. Da man indså at enden på denne uendelige løkke ikke ville klæde en Formel 1 racer, blev de rillede dæk accepteret som et kompromis. Det skulle øge mulighederne for overhalinger. Eftersom det ikke virkede satte man antallet af riller op i 1999 og nu skal både for- og bagdæk have 4 riller. Før det havde man 'slicks' hvor der ikke var noget mønster overhovedet i tørvejrsdæk.

Ground effekt
Denne ground effekt er meget kompleks. Hele meningen er, at den luft der passerer under bilen skal skabe et undertryk således bilen bliver suget ned mod asfalten. Det stik modsatte af hvad vingerne på et fly gør. Meningen er, at bilen skal presses/suges ned mod vejen således bilen kan tvinges hurtigere rundt i svingene.

Grønt flag
Grønt flag er ophævelse af tidligere advarsler. Det indikerer at der ikke længere er nogen fare og at der igen må overhales.

Gult flag
Når det gule flag holde stationært betyder det, at køreren skal fortsætte med varsomhed og undgå overhalinger, idet der er en fare forude udenfor banen. Når det gule flag bliver viftet betyder det at man ikke må overhale og man skal være parat til at vige fra ideallinien idet der er fare forude på banen. Man skal også være forberedt på at stoppe fuldstændigt idet banen kan være blokkeret. FIA lægger stor vægt på at kørerne er agtpågivende til det gule flag, og udviser sektoren med gult flag en hurtigere tid, risikerer køreren i kvalifikationen at få sin omgang underkendt eller en straf.


H

Hjulkabler
Efter 1998 indførte FIA en regel om at der skulle være kabler koblet til hjulet således de ikke kunne rive sig fri af raceren. Det var efter den uhyggelige start på Spa-Francorchamps i 1998 hvor over halvdelen af feltets biler blev smadret og snesevis af hjul fløj gennem luften, at FIA indførte denne regel. Da man i 1999 kunne se, at selvom der sad et kabel på hvert dæk, kunne dækkene stadig vride sig fri indførte man i 2000 at der skulle 2 kabler på hvert dæk. Nogle hjul rykker sig stadig fri, men reglen har trods alt modvirket løsrevne hjul i at "gå i kredsløb".

Honda
Japansk bilfabrikant der har et kæmpe engagement i Formel 1. De startede første gang i Formel 1 serien tilbage i 1964 og har siden da været med adskillige gange, og har også trukket sig igen. De har haft stor succes i Formel 1 med bl.a. McLaren hvor de hev adskillige konstruktørtitler hjem.

Hårnål
Et hårnålesving er et tæt sving på næsten 180 grader. Typiske eksempler er "Hairpin" på Suzuka og et af de mest populære er "La Source" på Spa-Francorchamps banen i Belgien hvor kørerne kører direkte ned mod La Source efter start/mål-langsiden, og når de accelererer ud af denne hårnål kører de direkte op mod Eau Rouge (det mest populære sving i Formel 1).


I

Ideallinien
Den ideelle linie er den bane hvor køreren kommer hurtigst igennem banen. Når banen er våd er det altid denne linie der først bliver tør, idet kørerne normalt kun kører på dette stykke af banen. Det er også derfor at dem der starter som nr. 2, 4 og 6 med visse undtagelser som Monaco, klager over at skulle starte fra den 'beskidte' side, idet deres startposition er udenfor ideallinien, og er derfor ikke blevet kørt ren og tør efter fredagens og lørdagens træningssessions.

Intermediates
Igen en af racersportens fagudtryk, der ikke er rigtig velegnet at oversætte til dansk, da en oversættelsen lyder "mellemliggende; mellem-", der referer mere til perioden hvor dette specielle dæk anvendes end selve dækket.
Intermediates er gode når der kun er meget lidt regn eller fugtige omstændigheder. Når banen er 'fedtet' er intermediates det rigtige valg. De vandafledende riller er ikke dybe nok hvis der er stående vand på banen, og så skøjter man af ligesom på tørvejrsdæk. Nogle gange ser vi kørere der starter et regnvejrsløb på intermediates i håb om at det klarer op. Så sparer de nemlig et pit-stop idet de andre kørere på rigtige regnvejrsdæk skal ind og skifte netop til intermediates. Hele polemikken omkring disse mellemdæk er et af de store spekulationsemner når det regner i Formel 1.



Har du forslag til tilføjelser eller har opdaget noget du gerne vil indrapportere, er du velkommen til at skrive til os her.

Ordbogens Lynindex
ABC
DEF
GHI
JKL
MNO
PQR
STU
VXYZ