F1JOURNAL.COM / F1ORDBOG / INDEX...

S

Safety-Car
På danske kalder vi det for sikkerhedsbilen. En FIA-bil der kan beordres ud på banen af løbsledelse, hvis der er sket et eller andet på banen der gør, at feltet skal samles og guides sikkert rundt på banen. På den måde bliver feltet samlet og kører med en kontrolleret hastighed rundt om banen indtil det igen er sikkert at give løbet frit. Sikkerhedsbilen kører på banen med blinkende advarselslamper, og slukker dem først når den giver tegn til kørerne om at løbet gives frit næste gang de passerer start/mål.

Shakedown
Begrebet er maritimt og betyder prøvesejlads. I Formel 1 bruger man en såkaldt shakedown-test til at prøvekøre bilerne inden de fragtes til det næste Grand Prix. En sidste test for lige at kontrollere alt virker som det skal. En shakedown test må maksimalt være på i alt 50 km.

Sidepod
Sidepods er de store luftindtag der sidder på siden af bilen. Hullerne foran skal sørge for at give luft til gearkasseolie-, olie- og motorkøleren. Sidepods er placeret lige bag de aerodynamiske vinger kaldet bargeboards.

Slickdæk
Slicks er de dæk man engang brugte i tørvejr. Det er et dæk uden mønster og dermed fuldstændig glat overflade og dermed også 100% vejgreb i hele dækket. I 1998 blev det erstattet af de dæk der har riller. Det blev gjort for at nedsætte farten i svingene idet bilerne dermed ikke havde nær så godt vejgreb.

Slipstream
En racerbil kan 'gemme' sig bag en anden bil idet der bliver skabt noget der ligner vakuum bag den foranliggende bil. Så er vindmodstanden ikke nær så stor som ellers, og det betyder bilen kan følge den forankørende bil uden at skulle bruge nær så mange hestekræfter. Det sparer også brændstof, men den største fordel er, at ved at ligge i slipstrømmen på en anden bil er, at man har det ekstra overskud i hestekræfter til at trække ud og overhale ved enden af en langside. Desværre er det nærmest umuligt i Formel 1 med de nuværende reglementer idet luften ikke bliver ledt henover bilen på en sådan måde at der bliver det kunstige vakuum.

Splash & Dash
Et udtryk brugt af englænderne om et pitstop der ikke varer ret længe. Det er ofte et pitstop meget sent i løbet hvor køreren som regel kun lige får en lille smule brændstof på bilen for at kunne gennemføre de sidste omgange. I et splash&dash pitstop bliver der som regel ikke skiftet dæk.

Spoiler
En spoiler i Formel 1 er ligesom på almindelige biler, men i Formel 1 er det ikke kun pynt. Her bruges det rent aerodynamisk til at lede luften så let forbi, over eller under bilen. Samtidig er spoileren også indrettet således at den bruger luften til at presse bilen ned mod vejen og dermed skabe ekstra vejgreb.

Start Gridden
Startgridden er området lige før målstregen. Der vil være tegnet en masse båse på banen, og her skal kørerne parkere deres biler inden start. Herfra skal bilerne starte løbet.

Styretøjet
Styretøjet udgøres af styrehus, ratstammen og rattet. Et F1-rat er noget af det mest tekniske, der er på en Formel 1 racer foruden motoren. Det er efterhånden et instrumentbræt noget lignende det der er i et fly. Her er alt fra gearskift til olietrykviser. Der er også de nye mekanismer såsom launch control og traction control. For at frigøre rattet fra raceren skal køreren vippe en pind ned bag rattet, og dermed frigøre rattet fra resten af styreakslen. Går køreren i stå ude på banestrækningen, skal han huske at sætte rattet tilbage på plads i bilen, da han ellers kan idømmes bødestraf af løbsledelsen.

Stint
I al motorsport bruger man begrebet 'stint'. Et stint er det tidsrum der er mellem starten til det første pitstop, og fra et pitstop til næste pitstop eller fra det sidste pitstop til målstregen. Hvis en kører har 2 pitstop er der i alt 3 stints i et løb. I Formel 1 vil der normalt være mellem 1 - 3 pitstop og dermed mellem 2 og 4 stints i ét løb.

Stop&Go straf
En stop&go straf gives hvis løbsledelsen finder, at en kører har overtrådt reglementet eller kørt for hurtigt i pitten. Køreren skal derfor ind i pitten og holde stille i 10 sek. i uden at mekanikerne må røre bilen. Det kan altså ikke bruges som et pitstop.

Straf
Det er FIAs udsendte dommere (race stewards) der udgør løbsledelsen, og det er dem der afgøre hvorvidt en straf skal udmåles. Der er både tekniske og sportslige straffe der skal ses til. En kører kan blive straffet for usportslig opførsel på banen, men han og teamet kan også senere blive straffet rent teknisk hvis ikke bilen lever op til de, af FIA udsendte, tekniske regulativer. Strafudmålingen kan være alt fra en stop&go-straf til en bøde eller hel diskvalificering af både løb såvel som mesterskab.

Superlicens
En superlicens er et specielt kørekort som alle Formel 1 kørere skal være indehavere af for at kunne deltage i et FIA Formel 1 Grand Prix. Der er naturligvis visse meget høje krav man skal kunne opfylde for at få en sådan licens.


T

Tear-off strips
Små tynde lag plastic der bliver klistret ovenpå hjelmens visir. Køreren kan så rive en af disse stykker plastic af når udsynet bliver dårligt, og igen have 100% frit udsyn. Man ser ofte kørerne rive disse af efter et pitstop, i og med det ikke er så farligt at slippe styretøjet når man kører 80km/t end hvis man brager ned af en ujævn langside med 300+ km/t.

Tekniske regulativer
En del af det regelsæt udarbejdet af FIA. De tekniske regulativer går i hovedpunkter ud på at definere og begrænse bilens ydeevne. Her står der hvor stor en motor må være, hvor mange cylindre der må være, hvor meget den minimum skal veje osv. Derudover er alle sikkerhedsforanstaltningerne også udførligt beskrevet heri.

Teknisk kommission
Den tekniske kommission er en del af FIA der er ansvarlig for overholdelsen af de tekniske regulativer.

Telemetri
Telemetrien er den data der bliver sendt mellem bilen og pitten. Her kan mekanikerne så aflæse alt hvad der sker i Formel 1 raceren. I dag bliver disse signaler krypteret idet man nu har tilladt at mekanikerne også kan sende signaler til bilen, og ikke som det var før i tiden hvor det kun var bilen der kunne sende signaler til garagen/pitten. Via telemetrien kan man se alt hvad der foregår på ethvert givent tidspunkt. Det bliver især brugt under test når et hold skal prøve at forbedre dets præstationer, men kan også bruges af FIA for at undersøge om et uheld var en kørerfejl eller mekanisk fejl.

Tests
I dag må man teste mellem hvert Grand Prix. Når det sidste Grand Prix i kalenderen er afviklet er der testforbud frem til d. 31. december. Når det nye år starter må man så teste igen frem til sæsonstart. Som det er nu må man ikke foretage private tests på baner der er med i Formel 1 kalenderen på nær Monza banen i Italien, Circuit de Catalunya banen i Spanien, Magny-Cours banen i Frankrig og Silverstone banen i England. I en uge hvor der køres et Grand Prix om søndagen må man kun teste shakedown test, og disse må ikke overstige 50 km.

Test team
Et test team er næsten det samme som et Grand Prix team. Det er en hel separat del af et hold der kører rundt med mekanikere, biler, kørere osv. og tester på diverse baner verden over. Testteamet er adskilt idet de således ikke kommer i vejen for det hold der kører løb. En effektiv måde at udnytte tiden bedre på.

Timing transponders
Denne timing transponder skal såmænd bare fortælle de officielle tidtagere hvornår en bil krydser målstregen, og de forskellige split-tider. Det er en lille elektronisk dims der sidder på alle biler og de registrerer hvornår en bil krydser de forskellige checkpunkter der er på banen.

Traction
Traction er på dansk trækkraft. Det er den mængde kraft der kan omsættes fra baghjulene til banen. Det hele handler her om vejgreb. Desto mere vejgreb der er, desto mere 'traction' kan man få og dermed kører bilen hurtigere uden at hjulene spinder.

Traction control
Traction control er et computerstyret system der forhindrer hjulspin. Når systemet kan mærke at bagdækkene begynder at dreje markant hurtigere rundt end fordækkene slår systemet til og regulerer den mængde kraft der skal kanaliseres ned til akslen fra motoren. Et avanceret motorstyresystem der skal eliminere hjulspin og dermed give en mere effektiv start og udgang af sving hvor hjulspin forekommer oftest.

Tub
På dansk er det et badekar, og det er et kælenavn for den del af chassiset hvor køreren sidder. Nogle kalder det en siddebrønd, et monocoque eller bare kørersædet.

Tyvstart
Hvis en kører bevæger sig inden de røde lamper er slukket er det en tyvstart og dette straffes. Via en lille elektronisk sensor kan FIA se om en kører har bevæget sig inden han måtte, og det er derfor lettere for dem at afgøre om der vitterligt var en tyvstart eller ej, hvis ikke det var let at se på skærmene.


U

Understyring
Understyring er når bagenden af bilen har mere vejgreb end forenden. Understyring er når man prøver at dreje ind i et sving, men fordækkene vil ikke makke ret. Man kan ikke dreje bilen nær så godt ind som man vil og det føles som om fordækkene skrider hen over asfalten. Ved almindelig understyring vil bilen bare glide lidt ud i svingene med næsten først, og i værste tilfælde kører bilen af banen med næsen forrest.

Undertray
Det er den nederste del af bilen; hele bunden. Det er monteret separat således det er lettere at udskifte fra resten af raceren.



Har du forslag til tilføjelser eller har opdaget noget du gerne vil indrapportere, er du velkommen til at skrive til os her.

Ordbogens Lynindex
ABC
DEF
GHI
JKL
MNO
PQR
STU
VXYZ