F1JOURNAL.COM / F1 TEAMS & KØRERE / DAVID COULTHARD...

14 - DAVID COULTHARD - RED BULL RACING

Oprindelse: Skotland
Fødselsdato: 27. marts, 1971
Fødested: Twynholm, Skotland
Bopæl: Monte Carlo, Monaco
Ægtestatus: Single
Højde: 182 cm
Vægt: 75 kg

Formel 1 debut: 1994 - Williams
Sejre (før 2004): 13
Poles (før 2004): 12
Point (før 2004): 451
Podieplaceringer (før 2004): 60
F1 verdensmesterskaber: 0
Bedste VM placering (før 2004): 2. plads
Bedste løbsplacering (før 2004): 1. plads

Nuværende F1 team: West McLaren Mercedes
Tidligere F1 teams: Williams

Officielt website: www.davidcoulthard.com


DAVID COULTHARDS KARRIEREFORLØB

2005 - Formel 1, Red Bull Racing
Coulthard...

2004 - Formel 1, McLaren
Som så mange andre kører i årets Formel 1 felt har DC i år ryggen mod muren. Da der allerede nu er kendskab til at holdet får en ny kører fra 2005 sæsonen (Juan Pablo Montoya) er DC helt klart en person der behøver vise resultater, for måske overhovedet at kunne få et sæde i det hele taget i Formel 1. Sandsynligheden for at det bliver ham og ikke teammate Kimi Raikkonen, der er kører for McLaren i 2005 er ualmindelig lille, når man tager hans manglende resultater og hans manglende lyst til at tage chancer i race situationer i betragtning. David har mange fans, men han bliver nødt til at bevise noget overfor dem.

2003 - Formel 1, McLaren
Det startede godt for DC... I årets første løb i Australien, troede Formel 1 verden at det skulle være i år David ville slå til. Men Australiens Grand Prix var faktisk den eneste sucess DC kunne præstere i hele sæsonen. Man havde ligeledes i store dele af sæsonen det indtryk at DC sågar tog alt for nongelant på det hele, da det nærmest virkede som om han ikke gad tage nogen chancer i kampens hede. Og når man så endelig så ham risikere noget, gjorde han det så skidt at han nærmest kom til at se ud som en urutineret rookie. DC endte på en uimporende syvende plads i VM stillingen.

2002 - Formel 1, McLaren
David slap i 2002 endelig ud af Mika Hakkinens skygge da finnen foretrak familielivet fremfor for racing. Men i stedet stjal den unge teamkollega, Kimi Raikkonen, alt opmærksomheden. Specielt i kvalifikationen kunne skotten slet ikke følge med, da Kimi udkvalificerede ham 10 gange ud af de ialt 17 løb. DC havde igen i år satset hele butikken på at vinde VM, men en svag Mercedes motor i et ikke færdigudviklet McLaren chassis slukkede alt håb tidligt på sæsonen. I Monacos snævre gader vandt Coulthard sæsonens eneste sejr, og beviste at han stadig er en af de mest snu F1 kørere i feltet. David sluttede VM på en samlet 5. plads med ialt 41 point.

2001 - Formel 1, McLaren
Man kan kun blive imponeret over Coulthards beslutsomhed og udholdenhed; endnu et år og Michael Schumacher ender med at løbe med hele butikken. Dog er David lige bagved, og må forsvare McLarens ære efter at Hakkinen helt har tabt gejsten. DC sikrer sig en stadig strøm af point med 10 podieplaceringer, heriblandt sejre i Brasilien og Østrig. Men skotten slutter sæsonen med det bedste resultat siden debuten i 1996, hvilket indebærer 65 point og en samlet 2.plads i mesterskabet.

2000 - Formel 1, McLaren
Efter en sejr ved Englands Grand Prix er Coulthard tæt på at miste livet i et flystyrt i Lyon-Satolas lufthavnen. Men i stedet for at trække sig tilbage og hvile, så farer David frem med en flot 2.plads i Spanien, en 3.plads på Nürburgring for så at sejre i Frankrig - skotten var som genfødt. Desværre er kampen mellem Hakkinen og Schumacher skyld i, at den håbefulde skotte endnu engang må se en anden løbe med mesterskabet. En samlet 3.plads var belønningen for hans anstrengelser, og 74 point til McLaren var hjemme.

1999 - Formel 1, McLaren
Der er ingen tvivl om, at David er motiveret og tændt ved sæsonstart. Desværre kommer han til at køre sin McLaren teammate Hakkinen af banen to gange, først i Belgien og senere i Østrig, i sin iver for at opnå et godt resultat. Problemet er bare at i Belgien tager han selv sejren, hvorimod Ferraris Eddie Irvine meget uheldigt tager æren i Østrig. Der er ingen, der er mere ked af dette end skotten, hvorfor han udviser stor loyalitet overfor den forsvarende verdensmester Hakkinen, hvilket sikrer Mika sit andet VM trofæ i træk. Heldigvis tager DC sin anden sejr dette år på Silverstone, hvilket giver en samlet 4.plads i VM med 48 point.

1998 - Formel 1, McLaren
Coulthard har nok glædet sig til endelig at tage de sidste trin op på VM podiet, men i stedet ender han med at blive håndelanger for Hakkinen på vej til finnens mesterskab. Kun en enkelt sejr ved San Marinos Grand Prix og ikke mindre end seks 2.pladser pyntede på skottens store ambitioner. Men ellers var det Mika Hakkinens år, og David accepterede hurtigt sin skæbne. McLaren tager derudover konstruktørernes mesterskab, og Coulthard forsvarer sin 3.plads i kørernes mesterskab med 56 point.

1997 - Formel 1, McLaren
David bliver hurtig populær hos McLaren, ved at vinde sæsonens første løb i Australien, teamets triste rekord på 50 løb siden sidste sejr var brudt. Sejren blev gentaget på Monza, desværre ser teamordrer den tredje sejr på Jerez fordufte, eftersom skotten må lade Hakkinen køre forbi. To 2.pladser i Østrig og Europas GP sikrer David en samlet 3.plads i mesterskabet med 36 point.

1996 - Formel 1, McLaren
Dette år starter et makkerskab mellem Mika Hakkinen og David Coulthard hos McLaren-Mercedes, som skal strække sig over de kommende 6 år. David er dog ikke tilfreds med den nye McLarens handling, og kommer kun nær succes i Monaco, hvor han må se Ligiers Olivier Panis stikke af med sejren i de regnvåde gader. Heldigvis er kemien mellem Mika og DC god, og så varmer de to podieplaceringer i Monaco og Nürburgring naturligvis også. Sæsonen slutter på en samlet 7.plads med 18 point.

1995 - Formel 1, Williams
Williams var i vildrede, hvoridt man ville have Mansell eller Coulthard. Skotten kunne dog signe en fuldtidskontrakt med Williams. Det blev et godt år for DC, han indkasserede 5 pole positions, men ikke alt var godt. Både i Italien og Portugal startede han fra pole, men spinder allerede på opvarmningsomgangen, så DC er stadig i en læreproces. I Portugal bliver han dog reddet af en omstart, som ser David vinde sit første Formel 1 løb fra pole. Succesen er i hus, og knægten fra Twynholm har kørt sin første fulde sæson for Williams sammen med Damon Hill, men også den sidste. Han slutter året af med 49 point, og kun uheld ser ham slutte på en generel 3.plads i mesterskabet.

1994 - Formel 1, Williams
Året krones af en kontrakt med Williams-Renault som officiel testkører, og mens han uddanner sig til F1 pilot kan han fortsætte sin vej mod F3000 titlen med Vortex teamet. Desværre når han kun et enkelt F3000 løb, hvor han i øvrigt slutter på 2.pladsen, før Williams mister Ayrton Senna i en ulykke på Imola banen. Davids første løb for Williams er Spaniens Grand Prix, og han scorer point i sit andet løb for teamet. Årets bedste resultat opnår han i sæsonens sidste løb i Portugal, hvor han slutter på en 2.plads. Sæsonen sluttes med 14 point, på en generel 14.plads.

1993 - FIA Formel 3000 & Le Mans
Han fortsætter i F3000, men dette år for pacific Racing, hvilket viser sig at være en god ide. Han opnår en samlet tredjeplads i serien, og han vinder endda en sejr på Enna-Pergusa. Hans humør bliver endnu bedre af en flot sejr i GT-klassen i 24 timers løbet Le Mans, i en Jaguar XJ220 GT. David får chancen for at teste en Williams-Renault FW15C racer i Formel 1, og det går over al forventning.

1992 - FIA Formel 3000
Et nyt år og en ny motorsportsserie. Han har netop skrevet en ny kontrakt med Paul Stewart Racing teamet, som også deltager i FIA Formel 3000 serien. Han bliver en samlet nummer 9 i serien, hvilket er lidt af et antiklimaks for skotten.

1991 - Engelsk Formel 3
Nu er tiden kommet til at lege med de tunge drenge i Formel 3, hvor han deltager i den engelske serie med Paul Stewart Racing. Desværre løber Rubens Barrichello med mesterskabet, trods Coulthards 5 sejre, som på daværende tidspunkt var rekord i serien. Trods andenpladsen i F3 vinder han også Marlboro Masters F3 løbet på Zandvoort, samt ikke mindst Macau Grand Prix F3 løbet.

1990 - Formula Vauxhall Lotus
David signer med Paul Stewart Racing GM-Lotus teamet, for at starte i Formula Vauxhall-Lotus serien. Her slutter han sæsonen med en meget respektabel 4. plads i mesterskabet, trods et brækket ben efter et uheld på Spa. Samtidig deltager han i GM-Lotus Euroserien, hvor han opnår en flot 5. plads. Han vinder den første McLaren Autosport Young Driver Award, der som hovedpræmie har en Formel 1 test i en McLaren MP4/5 racer.

1989 - Engelsk Formel Ford
David debuterer i det engelske Junior Formel Ford 1600 mesterskab i familiens eget team. De har lånt en to år gammel bil fra Van Diemen, men det forhindrer ikke DC i at vinde både Dunlop/Autosport FF1600 Championship, samt ikke mindst P&O Ferries FF1600 Championship i sit debutår. Dette indebærer at flere teams begynder at holde øje med den hurtige skotte, som allerede har vundet alt hvad der er at vinde i Formel Ford. Han slutter serien af med at blive nummer 3 i Formel Ford Festival på Brands Hatch.

1988 - Karting
Traditionen tro er DC enerådende i karting verdenen i Skotland, og han vinder for tredje gang i træk det skotske Open Kart mesterskab (Senior), og er dermed en af de mest succesfulde kartkørere i Storbritanien. Men han har nu fået blod på tanden, og får overtalt sin familie til at støtte sine planer om at køre rigtig racerbil.

1987 - Karting
Coulthard forsvarer både sit britiske Super 1 mesterskab (Junior), samt ikke mindst det skotske Open Kart (Senior) mesterskab. Allerede på nuværende tidspunkt er der mange i Skotland, der tror på den unge mands chancer i Formel 1, det eneste der mangler er et skotsk F1 team.

1986 - Karting
Unge David har på nuværende tidspunkt vundet den skotske Junior Kart serie tre år i træk - 1983,1984 og 1984 - og 1986 kroner han ved at vinde både det britiske Super 1 samt det skotske Open Kart mesterskab. Det første skotske mesterskab vandt han i en alder af bare 12 år, og har forsvaret det effektivt indtil 1986, hvor han tog skridtet videre op af karrierestigen. Kærligheden for de firhjulede har han uden tvivl arvet fra sin far, der er vognmand.